Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón! (1.rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A szervezők számos könyvbemutatóval, a friss megjelenésekkel várják a látogatókat. A következő napokban bemutatjuk, hogy milyen programokra számíthattok idén.

Moskát Anita: A hazugság tézisei

MOSKÁT ANITA
A hazugság tézisei
Gabo, 2022, 392 oldal
 

Moskát Anita új kötetébe, A hazugság téziseibe a korábban már megjelent és új novellák kerültek, valamint egy friss kisregény. A könyvből olyan kérdésekre kapunk választ, mint hogy mi történik, ha belenézünk a fekete monitorba; hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák; vagy milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek.

Mikor? Jún. 9., 16:45-kor. Facebook-esemény ITT.

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

Nádas Péter: Rémtörténetek

NÁDAS PÉTER
Rémtörténetek
Jelenkor, 2022, 480 oldal
 

Nádas Péter új regénye, a Rémtörténetek sötét történeteket mesél a hétköznapokról, amikor az ösztönök kontrollálhatatlanul tesznek tönkre életeket. A könyvhöz a hetvenes években kezdett jegyzeteket készíteni az író, majd a berlini levéltárból visszakérve azokat, megírta thrillerszerű regényét, hogy a Gonoszról, a bűnről beszéljen. A Rémtörténeteket nemrég a hét könyvének választottuk, ezt írtuk róla: „A Rémtörténetek nagy dobás lett, nem egy öregkori regény. Szórakoztató, erőszakos, néha sokkoló írás, amely tényleg úgy működik, mintha Nádas minden korábbi szabályát felrúgta volna, hogy a helyére egy új keretrendszert helyezzen, ami bátran nyúl műfaji eszközökhöz.”

Mikor? Jún. 10., 19:00-kor. Facebook-esemény ITT. 

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

Czakó Zsófia: Szívhang

Czakó Zsófia
Szívhang
Scolar, 2022, 176 oldal

Missed ab, élettelen embrió a méhben, öt milliméter, kaparásra előjegyezni - ennyi főhősünk diagnózisa. A történet helyszíne a hatágyas C szoba, ahol abortuszra váró és az abortusztól rettegő, kiszolgáltatott fiatal lányok és asszonyok töltik együtt a lassan múló időt. A vidéki kórház kiégett személyzete teszi a dolgát, nincs idő és nincs erő megértésre. A faluban az asszonyok azt mondják, az idő segít. Isten elvette, majd ad másikat. Négyből egy így végződik. Nem kell sírni, elmúlik. Mással is megtörtént, aztán most mégis ikrei vannak. A kiscsibék kikelnek, a szomszéd macska háromszor fial, a ház fölött elrepül egy gólya. Hogy lehet nem folyamatosan arra gondolni, hogy másnak miért megy olyan könnyedén?

Mikor?  Jún. 10., 19:30-kor. Facebook-esemény ITT. 

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Czakó Zsófia

Moesko Péter: Őszi hó

Moesko Péter
Őszi hó
Kalligram, 2022, 294 oldal

Az Őszi hó egy különös kapcsolati háromszög története. A visszahúzódó Márton és nagy dumás Norbi a középiskolai kollégiumban ismerkednek meg, és rögtön elválaszthatatlan barátok lesznek. Izgatottan vágnak bele az egyetembe is, ahol hozzájuk csapódik a józan világlátású, de kissé magányos Kata. Hármasban, egymásba kapaszkodva próbálják megtalálni a helyüket a hirtelen kitáguló, szinte már túl sok lehetőséget kínáló budapesti mindennapokban. Végül mégis másfelé sodorja őket az élet, de talán nem örökké. Egy hűvös novemberi hétvégén mintha mindhármuk számára új fejezet nyílna.

Mikor?  Jún. 11., 13:00-kor. Facebook-esemény ITT. 

Moesko Péter: Az írás hasonlít a zenei improvizáció folyamatához

Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

FEHÉR BOLDIZSÁR
Nem nagy ügy
Magvető, 2022, 224 oldal
 

Fehér Boldizsár 2019-ben a Vak majom című regényével elnyerte az első prózaköteteseknek járó Margó-díjat (interjúnk ITT). Új kötetében, a Nem nagy ügyben az élet számos fontos kérdésére találunk választ. Hogyan lehet megúszni, hogy az utcán beszélgetni kelljen valakivel, akit alig ismerünk? Hogyan kell viselkedni, ha nem örülünk egy ajándéknak? Miért vág az összes fodrász rövidebbre, mint kérjük? Milyen szabályai vannak, ha valakit vissza kell hívnunk telefonon? Hogyan lehet egyáltalán íratlan szabályokat követni?

Mikor?  Jún. 11., 15:45-kor. Facebook-esemény ITT. 

Fehér Boldizsár egy olyan rendhagyó művészcsoportról írt, amelynek egyetlen tagja sem volt

Szabó T. Anna: Vagyok

Szabó T. Anna
Vagyok
Magvető, 2022, 604 oldal

Szabó T. Anna a kezdetektől a vers hatására és működésére, a szó és a forma kapcsolatára, a titok elevenségére figyel. Hogy csend és hallgatás között miképpen lehet érvényes a lírai beszéd, hogy az a bizonyos létige (vagyok) mit, illetve kit jelent. Kit takar, és kit mutat? Ez a költészet nem önmagába zárt, hanem dialogikus. Egyrészt sokszor szólítja meg önmagát és az olvasót, másrészt beszélget a magyar líratörténettel, az irodalmi hagyományokkal, korábbi alkotókkal és műveikkel. Nyolc önálló verseskötet után a Vagyok a szerző összegyűjtött és új verseit tartalmazza. 

Mikor? Jún. 11., 19:00-kor. Facebook-esemény ITT. 

Szabó T. Anna: Nem tudnék könyvek nélkül élni

Tóth Krisztina: A majom szeme

TÓTH KRISZTINA
A majom szeme
Magvető, 2022, 352 oldal
 

Tóth Krisztina új regénye, A majom szeme a társadalmi manipulációról szól, arról hogy miként lehet szinte tudatmódosítást elérni embereknél. A könyv főhőse egy pszichiáter, aki meglehetősen abuzív kapcsolatban van a pácienseivel, és aki szabad kezet kap egy nagyszabású kísérlethez. A regényben egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, miközben a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul. A kényszerek és kényszerességek, torzítások és torzulások azonban időnként mindenkit érintő kataklizmákhoz vezetnek.

Mikor? Jún. 12., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT. 

Tóth Krisztina új regényében a hatalom gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik

Terézia Mora: Kötélen

Terézia Mora
Kötélen
Ford.: Fodor Zsuzsa, Jelenkor, 2022, 340 oldal

A Darius Kopp-trilógia harmadik részének elején Cataniában, az Etna oldalában látjuk viszont a főhőst. Pizzát süt, turistabuszokat vezet. A vulkán kráterének peremén végre arra a helyre is rátalált, ahol Flora hamvait szétszórhatta. Úgy tűnik, elégedett, vagy legalábbis belenyugodott a sorsába. Ekkor azonban felbukkan tizenhét éves unokahúga, és Koppnak felelősséget kell vállalnia. Visszatér Berlinbe, baráti segítséggel, kölcsönpénzből, minden garast a fogához verve próbál a felszínen maradni. Vajon sikerülhet-e újra megkapaszkodnia?

Mikor? Jún. 12., 17:15-kor. Facebook-esemény ITT.

 

Forrás: Könyves Magazin