Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón! (2.rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A szervezők számos könyvbemutatóval és friss megjelenésekkel várják a látogatókat.

Gerevich András: Légzésgyakorlatok

Gerevich András
Légzésgyakorlatok
Kalligram, 2022, 54 oldal

„Gerevich András legújabb verseiben a fűben heverve eltöltött, forró nyári éjszakák csendjét bármikor megtörheti a kóbor kutyák vészjósló csaholása, egy balatoni diszkó távoli dübörgése, vagy egy közeli karambol vérfagyasztó robaja. A versek borús, melankolikus, olykor féktelen vágytól és parttalan sóvárgástól fűtött hangulata lassan, cseppenként folyik át belénk, mint az infúziós zacskóból lecsöpögő sós oldat, majd izzadságként távozik pórusainkon át. A Légzésgyakorlatok hűvösét libabőrös tarkónkon érezzük, és úgy szívjuk magunkba, akár egy légkondicionáló fagyos leheletét. Ha pedig a versek egyszer bekapcsolódtak keringésünkbe, velünk is maradnak minden idegszálunkban, a vérünk minden oxigén-molekulájában, húsba-, életbevágóan.” – írta Závada Péter a kötetről.

Mikor? Jún. 9., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szeifert Natália: Örökpanoráma

SZEIFERT NATÁLIA
Örökpanoráma
Kalligram, 2022, 416 oldal
 

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. A mágikus erővel megszólaló Örökpanoráma több mint egy évszázadot felölelő idejében egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kísérjük figyelemmel. A hegyek közt megbújó Szegélyre fiatal házasként érkezik a gyógyító erővel bíró Mariana és férje, Karel. Lányuk, a tanítónő Catalina és unokájuk, Gilda már született szegélyi, de hamarosan megismerjük a beköltözőket: a Doktort, valamint Valtert, az írót is. A két férfi élettörténete az ápolónővé lett Gildáéval az ezredforduló körül fonódik végzetesen egybe. 

Mikor? Jún. 9., 18:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Háy János: Szavalóverseny

Háy János
Szavalóverseny
Európa, 2022, 200 oldal

Háy János új könyve – ahogy az alcíme is utal rá – egyfajta „kisegítőkönyv” íróknak és olvasóknak. A Szavalóversennyel a színháznézők már találkozhattak: a Katona József Színház a covid alatt indította el az online platformra tervezett projektjét, amelyhez kortárs írók adták a szövegeket. A három részből egy elképzelt kortárs magyar költő teljes életművét ismerhettük meg. A költőt Kocsis Gergely alakította, aki körül testet öltöttek és megszólaltak maguk a versek is. Tárnoki Márk, a rendező ezt mondta róla interjúnkban:

„Rámutat a magyar költészetben lévő konvenciókra, sablonokra, sztereotípiákra, miközben magát sem kíméli. Leleplező, önironikus írás, paródia ez. És mint minden jó paródia, a tárgyát nemcsak pellengérre állítja, kigúnyolja, hanem újra is teremti.”

Mikor? Jún. 9., 19:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Tárnoki Márk: Háy János Szavalóversenye abszurd, groteszk és gondolatébresztő

Egressy Zoltán: Jolka harangja

EGRESSY ZOLTÁN
Jolka harangja
Helikon, 2022, 237 oldal
 

Egressy Zoltán új regényének főhőse Jolka, a halálára készülő zalai parasztasszony. Kilencvennégy évet lehúzott már e világban, és ahogy az öregek szoktak, úgy beszél ő is az életéről: gyermekkoráról, a feleségként átélt évtizedekről és az utolsó életszakaszról, a több mint két évtizede tartó magányáról. Mindegyre más fénytörésben meséli el életének öt-hat különösen fontos eseményét. De lassacskán azt érezzük: mintha valami krimi is megbújna ebben a dolgos, szép, becsületes életben.

Mikor?  Jún. 9., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Kis és nagy bűnökről, életről és halálról elmélkedik Egressy új regényének hőse

Tolnai Ottó: A fröccsöntés kora – Szeméremékszerek 3.

Tolnai Ottó
A fröccsöntés kora
Jelenkor, 2022, 370 oldal
A két steril pohár és Az úr pantallója után a Szeméremékszerek prózafolyamának harmadik kötetében tovább gyarapodnak az ÚJ TOLNAI VILÁGLEXIKON szócikkei. Köztük mindent átható jelentésével ott az irodalmi piercing fogalma: fájdalmasan felékszerezett, "új, ékes nyelv" ez, amelyen egy palicsi világpolgár, kisebbségi infaustus azonos regiszteren képes egybemesélni a helyi közösség csodabogarainak és az európai kultúra héroszainak eseteit. Úgy teszünk nagy utazást a világban, ahogy Tolnai egyik hőse: a szafari-lakókocsijával távoli kirándulásokat tervez a szélrózsa minden irányába, s amikor valóban elindulna, csak áthajtja járművét a tó mellé, a vitorlásklub és a halászcsárda közé. "Sosem szebb hajnalt", mint ott.

Mikor? Jún. 10., 18:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Tolnai Ottó főhőse minden vallatótisztet és pszichiátert összezavar a fecsegésével

Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Szentesi Éva
Merkúr a retrográdban
Libri, 2022, 204 oldal

A Merkúr a retrográdban nem szokványos szerelmi történet, hiszen ritka, hogy az ember éppen akkor találja meg a szerelmet, amikor éppen életének legnagyobb tragédiájával néz szembe. Szentesi Éva új könyve a sokáig elveszettnek hitt, majd lehetetlen helyzetben megtalált szerelem, a mégiscsak véget érő barátságok és az útkeresés regénye. Látlelet arról, hogyan értelmezi magát egy nő a 2020-as években gyerek nélkül, mit gondol önmagáról, a testéről, az életéről, és hogyan funkcionál egy párkapcsolatban, ha még nem tudott megküzdeni az örökölt anyai mintákkal.

Mikor? Jún. 11., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

Kun Árpád: Takarító férfi

Kun Árpád
Takarító férfi
Magvető, 2022, 366 oldal

Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus két kislányával együtt karambolozik: bár senki sem sérül meg, az események mégis láncreakcióként indítanak el változásokat a külvilágban éppúgy, mint a szereplők lelkében. Ki a titokzatos színes bőrű idegen, aki feltűnik Kakashalmon, és akit Medárdus kislánya rögtön a bizalmába fogad? Hogyan és miért jutunk el Norvégiából Haitire, és miféle titkokat rejt a hőseink családi háza alatt húzódó barlangrendszer? Kun Árpád új könyve sok szállal kötődik a Boldog Észak és a Megint hazavárunk című regényekhez.

Mikor?  Jún. 11., 17:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

Vágvölgyi B. András: Greed

Vágvölgyi B. András
Greed
Cser, 2022, 228 oldal

Vágvölgyi B. András regényének világa legalább olyan sokértelmű, mint amit a cím sugall. „A mai életről szóló narratíva mozaikosan felépített, kaleidoszkópszerű regényszerkezet nyelvi anarchiájában rajzolódik ki a tegnapi és a mai magyar tér. A szleng-enciklopédia a hiper-anekdoták koszorújában tárja fel a csúfondáros múltat és az angyali disztópiát. Vágvölgyi az új nemzedék nyelvén jeleníti meg az öncélúan mohó világot, amelyben minden kiárusítható: a jellem, a világnézet, az igazság, a szerelem, a kaland, a politika, az érzelem, a gondolat, a gyilkosság, a barátság, a valóság, a képzelet, a korszellem, a hagyomány..., főképpen az irodalom és a művészet” – írta a kötetről Végel László, aki szerint Vágvölgyi András megírta az új Kis Magyar (Globalista) Pornográfiát.

Mikor? Jún. 9., 19:15-kor. Facebook-esemény ITT.