Szerelem, háború, pacal

Az idei Margón olyan sok remek magyar író fordul meg, hogy kicsit mi is zavarba jöttünk a névsortól. Mutatjuk, mikor kire kell figyelni.

Október 19. (csütörtök)

Egy meg nem nevezett, de nagyon ismerős közép-európai fővárosba kalauzol Potozky László új regénye. Az Égéstermékről, és arról, hogyan lesz forradalmár egy kívülállóból, Ott Anna beszélget a szerzővel. (18:30, Klub) Szeifert Natália testről, nőiségről és egymást megérteni képtelen idegenekről írt Az altató szerekben, amiről Mészáros Ábel kérdezi majd. (18:30, Loft) Ezúttal Aegon-díjas minőségben lesz jelen a Margón Krasznahorkai László, aki az év végén megjelenő Manhatten-tervről is elárul majd kulisszatitkokat Valuska Lászlónak (19, Teátrum). Al Ghaoui Hesna háborús tudósítóként sokszor megtapasztalta már a félelem pszichés és fizikai hatásait, amelyekről Félj bátran címmel írt könyvet. Beszélgetőtársa Lévai Balázs lesz. (20:30, Teátrum) 1968 Csehszlovákiájába kalauzol a Tankomban Horváth Viktor. Mesekönyv-realista regényéről Fehér Renátóval és Gajarszki Margittal fog beszélgetni. (20:30, Loft) A Brandon Hackett írói név valójában magyar szerzőt rejt, aki a Margón 2117-be repít Xeno című regényével. (21:30, Klub) Búcsúszentlászlói humoristaként már régóta ismerhetjük, ám Bödőcs Tibor ezúttal komoly irodalomfogyasztóként vall majd olvasási szokásairól Szálinger Balázsnak. (22 óra, Teátrum)  

Október 20. (péntek)

A Margó-díj első nyertese, Totth Benedek Az utolsó utáni háború című posztapolkaliptikus kalandregényéről beszélget majd a kötet szerkesztőjével, Babiczky Tiborral. (18 óra, Klub) A Dorka könyvében a Kádár-korban felnövő ikerpár matematikus felét írta meg Péntek Orsolya, aki szerkesztőjének, Torma Máriának mesél. (18:30, Loft) Nincs Margó Grecsó nélkül, akinek beszélgetőpartnere ezúttal Nádasdy Ádám lesz. Hosszú vágyakozások, szabálytalan karácsonyesték és Harminc év napsütés. (19:30, Teátrum) A Litera a Szerelmes Arannyal ünnepli 15. születésnapját. Velük ünnepel majd Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T Anna, Varró Dani és Vörös István is. (20:30, Klub) A Zeitgeist témája ezúttal a Fent és Lent. Aki kérdez, Ott Anna, aki válaszol, Ambrus Attila, Pajor Tamás és Peer Krisztián.

Október 21. (szombat)

Ha fogalmad sincs, mit főzz a hétvégén, akkor irány a Tesla, amelynek udvarán Cserna-Szabó András ad tippeket és főz meg egyet a 77 magyar pacalból. Kiskuktája Pándi Balázs lesz. (14 óra, Udvar) Apa Szarajevóba ment, Király Kinga Júlia pedig a Margóra jön, ahol a címszavakban zajló történelemről beszélget Mészáros Sándorral – a szekutól Srebrenicáig. (16 óra, Loft) Vajda Mihány emlékiratai a Magvető Tények és tanúk sorozatában jelentek meg. Lukács György tanítványát Deczki Sarolta kérdezi majd a múltbéli traumákról és a jelenről. (17 óra, Teátrum) Dolák-Saly Róbert és Pion István egy 12 országból áll szigetcsoportra, Agyatlantiszra kirándul. (17:30, Klub) Arról, hogy a mesék nem csak gyerekeknek valók, Boldizsár Ildikó, a Mesék a felnőtté válásról meseterapeuta szerzője próbálja majd meggyőzni a közönséget. Beszélgetőtársa Sárközy Bence lesz. (18 óra, Teátrum) Babucs Krisztina és Czutor Zoltán arról beszélgetnek, milyen is egy zenész élete (18 óra, Loft), Szummer Csaba pedig az LSD-ről szóló könyvét mutatja be. (18:30, Loft) A Bárdy család történetét szövi tovább az Egyformák vagytokban Szécsi Noémi, aki Réz Annának mesél a velünk élő kísértetekről. (19 óra, Teátrum) Karafiáth Orsolya Fúj című új könyvével, és a Four Bones fúvósquartettel érkezik. (20 óra, Klub) Parti Nagy Lajos szélesre tárja a Létbüfé kapuját, és betessékeli rajta Morcsányi Gézát. (20:30, Teátrum)

Október 22. (vasárnap)

Szeretők, gyereklányok és takarítónők a főszereplői Szentesi Éva novelláinak. Kardos Margit Szily Nórával disszidál a Margón. (16:30, Teátrum) Saját családjának nőtagjairól mesél új regényében Gerlóczy Márton. Az Altatóról Veres Mária kérdezi. (17:30. Teátrum) Vasárnap este végre kiderül, hogy Gyurkovics Tamás, Pető Péter vagy Szöllősi Mátyás nyeri-e az idei Margó-díjat (19 óra, Klub), az őszi Margót pedig Závada Péter és a Roncs szélárnyékban zárja. A szerzővel Valuska László beszélget. (20:30, Teátrum)