Zalában búcsúzik a Rájátszás

Rájátszás nem úgy indult 2011-ben a Margó Irodalmi Fesztiválon, hogy 2022-ben majd három lemez kapcsolódik a produkcióhoz, hogy egy nap alatt minden jegy elkel a Művészetek Palotájában tartott koncertre, és hogy sok-sok ember üvölti együtt az Aktmodellt, a Méhészt, a Trabantfejú nőt, a Kicsi nagy istent, A legjobban nélküledet, az Ahol megszakadot vagy az Ezt is elviszem magammalt. Szóval a Petőfi Irodalmi Múzeumban akkor ez egy margós programnak tűnt, amiben Beck Zoli, Bérczesi Robi, Borbély Szilárd, Háy János, Karafiáth Orsi, és Kollár-Klemencz Laci léptek fel. Később csatlakozott Egyedi Péter, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Kardos-Horváth János, Kemény István, Másik János, Szálinger Balázs, Szűcs Krisztián és Takács Eszter is. A koncerteken két állandó zenész jelentette a biztos pontot, Sárközy Papa (30y) és Jancsovics Máté (Kistehén). 

Augusztus 11-13. között a Margófeszten a Rájátszás lesz a középpontban. A zalai Szentgyörgyváron három napon át beszélgetéseken és koncerteken találkozhatsz a rájátszókkal! 

Margó akkor a margitszigeti Holdudvartól a Madách téri helyszíneken át a Műcsarnokig tartott, vándoroltak, bicikliztek egyik helyről a másikra az emberek. Mi sem tudtuk még, mi a Margó, de a Rájátszás című irodalmi műsor után abban biztosak voltunk, hogy ilyen eseményeket szeretnénk csinálni. Ezt követően egyre többször hívtak minket, hogy tudnánk-e költős-zenészes műsort csinálni, majd Egerben, a Bolyki pincében minden megváltozott, amikor eldöntöttük, hogy komolyan vesszük a Rájátszást és megpróbálunk zenekarrá válni. Igazi zenekar nem lett soha a Rájátszás, nyitott alkotóközösség viszont igen, amelynek tagjai hol közösen, hol párban dolgoznak együtt, és ami a legfontosabb: folyamatosan inspirálják egymást. A dalok és a lemezek azt dokumentálták, éppen hol tart ez a közösség, mert az első lemez egyszálgitáros volt, a második meg zenekaros. 
A Rájátszás különböző alkotók közös ügye volt és lesz is mindig, ezt próbáltuk megmutatni a Viszem magammal című dokumentumfilmben, amiben annak is megpróbáltunk utánajárni, hány sor marad Grecsó Krisztián hosszúverséből, mire Beck Zoli elénekli:
A szentgyörgyvári Margófesztet úgy találtuk ki, hogy a Rájátszás legyen a legfontosabb szervezőeleme:

08.11. csütörtök: a Rájátszás koncertje mellett a Templomkertben Kemény Istvánnal beszélgetünk, de fellép a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium első évet elvégző tanulói a Rájátszás dalaiból készített vizsgakoncertjével, mindenkinek kötelező! 

08.12. péntek: ha mindenki kipihente magát, akkor a rájátszók mindenféle felállásban érkeznek, mert előbb Grecsó Krisztiánnal  és Kollár-Klemencz Lacival azt fejtjük meg, hogyan határozza meg őket a falu, a családi hagyomány és hogy milyen újraalkotni ezeket a történeteket, majd Beck Zoli és Szűcs Krisztián Másnap című produkciója következik, amelyben Csengey Dénes verseiből készített dalaikat adják elő. Az estét Kollár-Klemencz László zárja a kamarazenekarával, hogy az erdő mélyébe vezessenek minket. 

08.13. szombat: a harmadik nap Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka című estjétől azt várjuk, mint egy családi vacsorától, hogy beinduljanak a történetek, mi is a részesei lehessünk. Háy Jánossal a tavaly megkezdett beszélgtést folytatjuk felolvasásokkal, majd fellép Egyedi Peti (mmamt) szólókoncertjével a Templomkert varázslatos helyszínén.

Rájátszás búcsúzik, de nincs vége, hiszen csak akkor lehet vége, ha hirtelen, egy gombnyomásra mindenki elfelejtené. És az nem történhet meg, ugye?

JEGYINFORMÁCIÓK:

Bérleted vagy napijegyed online és a helyszínen is megveheted, és idén már OTP SZÉP kártyával is tudsz fizetni ITT.

Jegyárak: 

  • 3napos bérlet: 13 500 Ft
  • Napijegy: 5 500 Ft
  • Zalai napijegy (zalai lakcímkártyával): 4 500 Ft
  • Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 6-tól 18 éves korig 4 500 Ft a napijegy.

Mivel kis fesztivál vagyunk és naponta maximum 1000 látogatót fogadunk, érdemes időben betervezned minket a nyaradba.