Délelőtti fenntarthatóság

Vasárnap délelőtt a Bookline Zöld fenntarthatóságról szóló beszélgetésein fellép Orvos-Tóth Noémi, stand-up előadásával Litkai Gergely, de szó lesz fenntartható divatról, a társadalmi szerepekből következő egyenlőtlenségekről és transzgenerációs traumákról az őszi Margó utolsó napján.

Litkai Gergely: Délelőtti fenntarthatóság - Mit tehetne helyettem valaki?
október 16. 10:00
Nagyterem

Szomorú számok vidáman. Túlélés és jóllét. Hulladék és boldogság. Üvegház és üvegház. A Könyves Magazinon futó Bookline Zöld podcast házigazdája, Litkai Gergely saját bevallása szerint multidolgozóként már minden bűnt elkövetett a Földdel szemben, de apró lépésenként átalakította az életét. Inspirációs előadás a világvége elkerülése érdekében.

Kneszl Beáta Carmen: Én, a megbélyegzett – Borderline testközelből
október 16. 10:00
Kávézószínpad

Kneszl Beáta Carmen könyve humorban és fordulatokban gazdag, nyílt kitárulkozás. Dokumentumregény, melynek szerzője ma is azért küzd, hogy ezt a pszichiátriai kezelést igénylő betegséget ne csak az érintettek, hanem az ő környezetük is emberi módon legyen képes kezelni. A szerző az egyetlen a világon, aki egy könyvben anyakönyvezett névvel, saját arcával vállalja a nyilvánosság előtt a jelenlegi orvostudomány által is a legbonyolultabbnak tartott személyiségzavart. A földön több mint 140 millió ember szenved ebben a betegségben.
A szerzővel Kun Zsuzsa és Kőrössi P. József beszélget

Tanács Eszter: Férfiak gyermek nélkül
október 16. 11:00
Nagyterem

A valóságban minden gyermektelen nő és férfi története egyedi. Milyen tényezők játszanak szerepet a gyermektelenségükben? Hogyan élik meg a párok a meddőséget, a lombikprogramot, hogyan küzdenek meg az elvárásokkal, és mit gondolnak a szülőségről? Miért dönt egy férfi vagy egy nő a gyermekmentes élet mellett? Tanács Eszter Nők gyermek nélkül és Férfiak gyermek nélkül című könyvei kapcsán beszélgetés szerepekről és kompetenciákról, gyermektelenségről és gyermekmentességről, választásokról és veszteségekről Tanács Eszter viselkedéselemző, pszichológushallgató, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadóval, Dr. Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus, szociológussal és Szél Dávid pszichológussal.

Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve
október 16. 11:00
Kávézószínpad

Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató első könyve a Színfalak mögött – A magyar divat az elmúlt húsz év jelentős hazai divattervezőit és -márkáit mutatta be. A szerző legújabb kötetében korunk divatvilágának legfontosabb témáit: a fenntarthatóságot, az ökotudatosságot járja körül. Mélyreható kutatás, újságcikkek, elemzések, tervezőkkel, szakértőkkel folytatott személyes beszélgetések formálták az új könyvet, és persze az egyéni tapasztalatszerzés izgalma.
Ennek eredményeként a divatvilágból összegyűjtött sztorik, interjúk, ökotudatos tervezőket és közéleti hírességeket bemutató portrék mellett elképesztően gazdag listáját adja át a könyv és a szerzővel való beszélgetés is azoknak a praktikáknak, amelyekkel mindenki könnyedén eligazodhat majd a divatnak ezen az új területén. És amelyek által megfontolt vásárló, tudatos divatfogyasztó lehet.

Betty Friedan: A nőiesség kultusza
október 16. 10:15
Kisszínpad

Mérföldkőnek számít a feminizmus történetében Betty Friedan 1963-ban megjelent könyve, a feminizmus második hullámának elindítójaként szoktak rá hivatkozni. A kötet magyar nyelvű, történeti, kritikai előszóval ellátott megjelentetése hiánypótló a magyar társadalomtudományi diskurzus és a felsőoktatás számára. A szerző a II. világháborút követő női szerepeket vizsgálja, mindenekelőtt a reklámokban és egyéb médiareprezentációkban, amelyek abból az ideából indulnak ki, hogy egy nő saját magát a háziasszony szerepében, a házasságon, a szexuális passzivitáson és a gyermeknevelésen keresztül valósíthatja meg. Minden más pedig, ami a háztartás és család körén kívül esik, nem nőies – legyen szó felsőoktatásban való részvételről, karrierről, politikai szerepvállalásról. A mű azonnal bestseller lett, és azóta is a XX. század egyik legnagyobb hatású olvasmányaként, a feminista mozgalom egyik alapműveként tartják számon.

Szirmai Pannival, a kötet fordítójával Juhász Borbála beszélget

Orvos-Tóth Noémi:Az örökölt sorstól a szabad akaratig
október 16. 12:00
Nagyterem

Két könyvön keresztül nagyon sok olvasó nézett szembe családtörténetével, és azzal, hogy történeteink, beidegződéseink generációkon átívelően meghatározzák életünket. “Pszichológiai értelemben a szabad akarat a transzgenerációs traumák feloldása, a ránk kényszerített társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszerek meghaladása. A személyiség érésével egyre nagyobb esélyünk lesz arra, hogy ne öntudatlan késztetéseink, félelmeink sodrásában éljünk, hanem képesek legyünk önmagunkat értve, érzelmeinket és tetteinket is megfelelően szabályozni” - mondta egy interjúban az Örökölt sors és a Szabad akarat írója, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, akivel a Margón erről az útról kérdezzük.

Nagy Ádám: A téridőn túl - képzelet és tudomány
október 16. 12:00
Kávézószínpad

Hogy néz ki a Roxfort mumusa, amikor otthoni magányában fizikakönyvet
olvas?
Lesznek-e Középföldén nagyvárosok?
Számíthat-e Baby Yoda a messzi-messzi Galaxis szociális
ellátórendszerére?
Milyen diagnózist állítana fel egy pszichiáter Jokernél, Gotham City
sötét lelkű bohócánál?
Miért válik gyilkossá Szméagol, és miért nem tud aztán a Gyűrű
vonzásából kiszakadni?
Kötetünk pszichológiai, pedagógiai, történelemtudományi és
természettudományos módszereket felhasználva értelmezi kedvenc hőseink
és világuk működését - s ezen keresztül akár támpontokat is adhat az
olvasónak ahhoz, hogyan értelmezze valós világunkat…

Nagy Ádámmal, Gyarmathy Évával és Meleg Sándorral Puzsér Róbert beszélget

Békési Tímea és Kassai Szilvia: Újraépített életek
október 16. 12:15
Kisterem

Hogyan lehet feldolgozni a szenvedélybeteg családból indulás traumáját és megakasztani a generációról generációra továbbadott rossz mintákat?
Békési Tímea és Dr. Kassai Szilvia testközelbe hozza a szenvedélybeteg családokban felnővők sorsát és megküzdési módjait. A kutatási és terápiás tapasztalatok mellett rengeteget kapunk az érintettek vallomásaiból, saját függőségeikről és józanodásukról, magánéleti és szakmai elakadásaikról. Tompa Andrea nemcsak a kötetben, hanem a Margó színpadán is őszintén beszél édesapja fájdalmas életéről, akinek „…történetén keresztül magamat akartam érteni vagy elhelyezni, a magam életét lehetővé tenni.”
Hiszen, bár bizonyos mértékig meghatároz, honnan jövünk, többek vagyunk, mint a traumáink összessége ‒ és újraépíthetjük az életünket.

Még több könyv és cikk a fenntarthatóságról: https://konyvesmagazin.hu/zold