Margófeszt tudnivalók

Mi a Margófeszt, hogyan lehet odajutni, hol érdemes megszállni, lehet-e vinni kutyát, van-e parkoló, fesztiválbusz, lehet-e a helyszínen jegyet venni... - összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, témákat, amik gyakran felmerültek a fesztivállal kapcsolatban. Ha valamire nem találod a választ, ide írhatsz nekünk: info@margofeszt.hu

 

Mi az a Margófeszt?

2021-ben szerveztük meg először a Zala megyei Szentgyörgyváron a Margófesztet, ami idén is a a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával  valósul meg. Egy nagyon színes kulturális fesztivált álmodtunk a zalai dombok közé, helyi emberekkel, ételekkel, italokkal, koncertekkel, emberi történetekkel, sok-sok irodalommal, színházzal és filmmel. Egy családias, közvetlen hangulatú fesztivál szeretnénk maradni, így naponta maximum 1000 látogatót fogadunk.

 

Miben különbözik a budapesti Margó Irodalmi Fesztiváltól?

A budapesti Margókhoz képest Szentgyörgyváron több helyszínen, több zenei produkcióval lehet találkozni, igazi nyári fesztivál, de közben megtartottuk a szokásos margós hangulatot is. 

 

Hol van Szentgyörgyvár?

Szentgyörgyvár egy 300 fős település a zalai dombok között. Bárhová néz az ember csupa zöld veszi körül, dombok és erdők - mindez csodás emberekkel. Rögtön beleszeret az, aki ide látogat. A falu elhelyezkedése tökéletes: a Balaton mindössze 15 perc autóval, a szomszédos Hévíz, Keszthely, Zalaegerszeg és a környező települések is rengeteg programlehetőséget kínálnak. 

 

Hogyan lehet eljutni a fesztiválra?

Szentgyörgyvár Budapestről autóval könnyen megközelíthető, vagy Keszthelyre érdemes vonattal érkezni. A Margófeszt ideje alatt a Zalaegerszegről és Keszthelyről délután induló, az útbaeső településeken megálló fesztiválbusz-járatokkal igyekszünk zökkenőmentessé tenni a helyközi közlekedést. Ennek pontos menetrendjét ITT tudod megnézni. Ha autóval érkezel parkolási lehetőséget is biztosítunk a fesztiválon parkolási díj (1500 Ft/nap) ellenében.

A fesztiválbuszok útvonala: Keszthely - Hévíz - Alsópáhok - Sármellék - Szentgyörgyvár, illetve Zalaegerszeg - Csács - Nagykapornak - Zalacsány - Kehidakustány - Szentgyörgyvár

A fesztiválbuszra felszálláskor tudsz napijegyet váltani, ennek díja 1500 Ft.

 

Hol foglalhatok szállást a fesztiválra? Lehet sátrazni?

Sátorhely vagy más szálláshely a fesztivál területén sajnos nincs. A környező településeken viszont sokféle lehetőség közül lehet válogatni, például a fesztiválbusz útvonalán: Keszthely, Hévíz, Alsópáhok, Sármellék, Nagykapornak, Zalacsány, Kehidakustány vagy Zalaegerszeg.

 

Kutyát hozhatok a fesztiválra?

Igen, kutyabarát rendezvény vagyunk, valamennyi szabadtéri programra veled tarthat kedvenced, viszont a Kultúrházba és a templomba sajnos nem. Kérjük, vedd figyelembe, hogy bár a kutyáddal ti már egy jól működő, összeszokott páros vagytok, sokan leszünk, és fontos, hogy ő is és a többi látogató is biztonságban érezze magát.

 

Tudok majd enni/inni a fesztiválon?

Igen, sőt kifejezetten fontos a gasztronómiai vonal a Margófeszten. Igyekszünk a legtöbb fogyasztási lehetőséget helyi termelők termékeiből megoldani, de találsz majd klasszikusabb fesztivál ételeket is,  és vegetáriánus és vegán étkezésű látogatóinkról is gondoskodunk! Minden színpad környékén lesz fröccsbusz, ahol lehetőség lesz a felfrissülésre. Sőt gasztro tematikájú workshopokkal is készülünk, így néhány zalai finomság elkészítését is megtanulhatod.

 

Lehet majd könyvet venni?

Igen, a Bookline pop-up könyvesboltjában lesz rá lehetőség, elsősorban a Margófeszten fellépő szerzők művei közül tudsz majd válogatni. 

 

Egész nap lesznek programok?

A programok csütörtökön és pénteken délután 5-től, szombaton délután 3-tól kezdődnek, az utolsó koncert éjfél körül ér véget. Délelőttönként érdemes felfedezni a környéket, már csak azért is, mert a Margófeszt karszalaggal számos program - a Kis-Balaton túrától kezdve a keszthelyi irodalmi sétáig - kedvezményesen vehető igénybe. Ezeket egy külön cikkben mutatjuk majd be részletesen.

 

Hogyan jutok haza a szálláshelyemre az esti koncert után?

Az fesztiválbuszok visszaindulását az esti koncert utánra időzítjük, úgyhogy a busz útvonalában lévő szálláshelyekre így a legegyszerűbb hazajutni. A pontos menetrenetrendet megtalálod majd a Facebookon, az Instagramon és itt a margofeszt.hu-n. A fesztiválbiszok délutánonként Zalaegerszegről és Keszthelyről indulnak és megállnak az útbaeső településken is: Keszthely - Hévíz - Alsópáhok - Sármellék - Szentgyörgyvár, illetve Zalaegerszeg - Csács - Nagykapornak - Zalacsány - Kehidakustány - Szentgyörgyvár. Éjjel pedig, miután vége a programoknak, ugyanezen az útvonalon mennek vissza.

 

Milyen jellegű programokra számíthatunk?

Irodalmi beszélgetések, könnyűzenei koncertek, slam poetry, filmvetítések és helyi jellegzetességeket bemutató workshopok adják a Margófeszt programjainak jelentős részét. A fesztivál részletes programkínálatát a Facebook oldalunkon, illetve ITT tudod megnézni.

 

Akadálymentes a helyszín?

Valamennyi helyszín kialakításánál törekedtünk erre, amennyire a falu adottságai ezt lehetővé tették. Ha bárhol segítségre van szükséged, jelezd nekünk, a Margófeszt csapata és önkénteseinket is ott lesznek mindenhol.

 

A helyszínen is tudok jegyet venni?

Igen, lesz helyszíni jegyértékesítés, ahol készpénzzel és kártyával, valamint OTP SZÉP kártyával is fizethetsz. Mivel kis családias fesztivál vagyunk, naponta maximum 1000 látogatót tudunk fogadni, ezért érdemes időben, online megváltanod napijegyed / bérleted itt Az előre megvásárolt jegyeket a helyszínen tudod karszalagra váltani.

 

Mivel tudok fizetni a helyszínen?

Akár belépőt, ételt,  italt vagy könyvet vennél, készpénzes és bankkártyás fizetésre is van lehetőség. Viszont a domborzati viszonyok miatt a térerő olykor akadozik, ezért jó, ha van nálad készpénz.