Nem csak könyvbemutatókkal várunk

Az idei év eddigi legizgalmasabb magyar könyvújdonságai mellett virtuális tárlatvezetésekkel, slam esttel, zenés gyerekprogrammal, sőt színházi előadással is készültünk az online Margóra. Hogy pontosan mivel várunk? Nézd meg tematikus programajánlónkban.

06. 03. szerda 15:00

CSÁTH* A varázsló halála

Rendhagyó tárlatvezetés a Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításon

A sokoldalú - egyszerre író, zeneszerző és orvos - Csáth Géza életét végigkísérték a traumák és a morfiumfüggőség. Vajon hogyan jelenik meg műveiben az egyre inkább elhatalmasodó függőség? Hangok, festmények, rajzok és morfiumcseppes naplólapokon keresztül kalauzol Sidó Anna kurátor és Kőváry Zoltán pszichológus, addiktológus a PIM egyedülállóan gazdag Csáth-gyűjteményére épülő kiállításban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum programja.

FB event >>

 

06. 04. csütörtök 21:00

Mit tud a Fortepan és mit nem: Trianon visszfénye fotókon

Török András előadása a Margó Fesztiválon

A Fortepan közösségi archívum nagyon sok mindenben nagyon erős: Trianon és az 1920-as év nem tartozik ezek közé. A gyűjteményt nézegetve mintha egy másik Magyarországot látnánk. Családi örömök, elegáns bankettek, futballcsapatok, repülés, rádióhallgatás. Mindössze egyetlen Trianon ellenes tüntetés Szegedről. De azt is tudjuk, hogy Trianon nem azonos 1920-szal, hamarabb kezdődött és sokkal később fejeződött be. Az irredentizmusban már erősebb a Fortepan, nem is beszélve a visszacsatolásokról. Kicsit olyan a Fortepan, mint az Ecseri piac. Csodálatos kincseket rejt, de sokszor nem azt visszük haza, mint amiért kimentünk. Szó esik még arról, hogy miben különbözik a Trianon fényképhiánya a Vészkorszakétól. Hogy milyen fotókat rejtenek a hivatásos archívumok, és mi lehetne az igazi hazafias gesztus Trianon ürügyén.

FB event >>

 

06. 05. péntek 17:00

Felesleges Pillangó

Virtuális tárlatvezetés Virágvölgyi István kurátorral és Urbán Tamással fotóriporterrel

Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, az album az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a Tamás által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ programja.

Én ne lennék átlagos? – Sárközi Richárd slam estje

Az első karantén előtti utolsó slam bajnok egész estét kitöltő estje.

Feljegyzések egy bajnokság margójára.

FB event >> 

 

06. 07. vasárnap 10:00

Gryllus Vilmos zenés műsora

Kirándulós dalok óvodásoknak és kisiskolásoknak

„Mindig is szerettem kirándulni. Erdőt-mezőt járni, állatok után leskelődni, növényekkel ismerkedni, vízcsobogást hallgatni, madarakban gyönyörködni. És néha, hazaérve dalt írni, énekelni róluk. A titkokat rejtő erdőről, a bokrok sűrűjében pöfögő szúrós gombócról, a férgek után kutató harkályról, a boszorkányosan ügyes pókokról, a tóparton szárítkozó kárókatonáról, vagy egy meleg nyári estén a réten ciripelő tücsökről. De jó is kirándulni! Aki nem hiszi, járjon utána..." (Gryllus Vilmos)

A Centrál Könyvek programja.

Rendeld meg a könyvet >>

FB event >>

 

06. 07. vasárnap 20:00

Karanténszínház Extra - Tóth Krisztina: Csütörtök van

Közreműködik: Láng Annamária, László Zsolt, Pallagi Melitta, Rendező: Szikszai Rémusz

“A Csütörtök van áprilisban született. Azokban a napokban folyamatosan emelkedett a betegek száma, nem tudtuk, mi vár ránk. Én egy kis faluba költöztem, naponta egyszer néztem a híreket, különben meg bámultam az elhagyatott utcát. Itt, a tóparton könnyebb volt átvészelni ezeket a szorongató napokat, és az, hogy ezen a drámán dolgoztam, csak tovább oldotta bennem a feszültséget. Valószínűtlennek és abszurdnak tűnt minden, ami körülöttünk történik. A biciklit tekerő, maszkos parasztasszonyok, a faluban cirkáló hangosbemondós autó, a baljós csend, a lehúzott redőnyök, a félbehagyott építkezés a szeles strandon. Tavasz lett, aztán egyszer csak leesett a hó, utána meg elolvadt, és továbbra sem tudtunk semmit. Milyen nap van ma?- kérdezte minden reggel a kislányom. Csütörtök, mondtam az egyik reggelen, aznap, amikor álmosan keresgéltem a Zoomot, hogy csatlakozzunk az online órához. Csütörtök van, mondtam álmosan, mert alig aludtam valamit. Jó, hogy volt ez a felkérés, és jó, hogy volt az a szélcsengő az ajtónk előtt.” (Tóth Krisztina)

“A szélcsengő engem is megfogott. Nálunk is van egy, Baliról hoztuk haza, de mivel átmenetileg nem a saját lakásunkban vagyunk, ebben az ideiglenességben a bejárati ajtóra akasztottam. Minden ajtónyitás erre az átmenetiségre emlékeztet, az állandósult ideiglenességre. Megakadt tű a lemezen. Minden nap megfogadtam a karanténban, hogy holnaptól másképpen csinálom: leülök, dolgozom, felhívom, tanulom, olvasom... használom a rám szakadt időt. De nem tettem. Minden nap hétfő lett, mint Marquez Macondójában és én nap mint nap tettem egy fogadalmat, amit aztán nem tartottam be. Le akartam akasztani, de rájöttem, hogy olyan, mint a hajókolomp a ködben. Jelzi a helyzetünket. Rendületlenül mondja, hogy hétfő van. Vagy csütörtök. Igen, csütörtök van.” (Szikszai Rémusz)

A TRIP-pel és a Literával közös program.

FB event >>