Fesztivál programok

vissza

10. 14. szombat 19:30Könyves Magazin Színpad / Nemzeti Táncszínház

Steve Sem-Sandberg: W.

Lipcsey Emőke fordítóval Rácz I. Péter szerkesztő beszélget

 
A programon a szerző betegsége miatt Lipcsey Emőke fordítóval Rácz I. Péter szerkesztő beszélget.
 

Lipcse, 1821 nyara. Johann Christian Woyzeck alkalmi munkás és egykori zsoldos katona meggyilkolja Johanna Christiana Woostot, egy seborvos özvegyét. Az elkövetőt a korban újdonságnak számító, tudományos alapokon nyugvó kihallgatásoknak vetik alá, hogy kiderüljön, véletlenül, ösztönszerűen vagy előre megfontolt szándékkal követte-e el tettét.

Az 1836-1837-ben írt, de be nem fejezett, azóta is ezernyi interpretációban a nézők elé kerülő Georg Büchner-színmű, a Woyzeck filológusok és színházi rendezők csemegéje. Alban Berg operát írt belőle, készült belőle több musical, Werner Herzog filmre vitte – ahogy Szász János is, aki ezzel került az Oscar-díj jelöltek közé. A Schilling Árpád fémjelezte Krétakör csakúgy színpadra állította, mint sok más színházi rendező szerte a világban; Németországban máig az egyik leggyakrabban játszott darab.

Steve Sem-Sandberg a Büchner-drámát is megihlető valós lipcsei gyilkosság törvényszéki orvosának 1914-ben megtalált dokumentációit is felhasználva írta lenyűgöző, lírai-érzéki nyelvezetű lélektani regényét. Egy tragikus és könyörtelen látleletet a háborúk borzalmáról, a társadalmi kiszolgáltatottságról és az emberi lélek sebezhetőségéről. Aktualitása sajnos máig megkérdőjelezhetetlen.
 
 
Az Európa Kiadóval közös program.
 

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivállal közös program. 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár kiemelt támogatója a: Bookline.

A programok az MVM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

 
Az őszi Margóról:

A kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti koncertek – erre számíthatsz 2023. október 12–15-én a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Idén is átadjuk a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, bemutatkozik a Helikon - Margó Könyvek sorozat és a négy nap programjai során kiderül, melyik köteteket érdemes forgatni a következő hónapokban, hiszen #olvasnikell.

 

Helyszín:

Millenáris - Nemzeti Táncszínház 

 

Jegyinformációk:

A Margó könyvbemutatói ingyenesen látogathatóak, ülőhelyeket érkezési sorrendben tudunk biztosítani, a férőhelyek függvényében.

 

Az alábbi programokra jegyváltás szükséges:

Kedvencek temetője 

Csillaglekvár

Slow Village

Egyedi-Beck: Fishing On Orfű

 

JEGYVÁSÁRLÁS: https://lisztunnep.hu/programok

Könyvvásár & dedikálási lehetőség:

A fesztivál 4 napon keresztül folyamatosan várja a látogatókat a Bookline standján a Margón bemutatott kötetekkel, és más kedvencekkel, újdonságokkal, kedvezményekkel. Minden könyvbemutató után lesz alkalom dedikáltatásra, ezek pontos részleteiről az esemény előtt online, illetve a helyszínen tájékozódhatsz.

A Margón fellépő szerzőkről a könyvesmagazin.hu-n olvashatsz részletesen.