Fesztivál programok

vissza

10. 18. vasárnap 14:30Kisszínpad - Várkert Bazár

Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról

A szerzővel Szász János beszélget, közreműködik: Trill Zsolt

1944 május-június, Dunaszerdahely, vihar előtti csend. Stein Albert magas rangú katonatiszt, első világháborús hős, akit a Horthy rendszer ugyan mentesített a sárga csillag viselése alól, a zsidótörvények miatt mégis nyugállományba kényszerült. Földbirtokosként él, erős a magyarságtudata, de keményen torol meg minden, zsidókat érő sértést. Alakja törékeny egyensúlyi pont egy már repedező és hamarosan darabokra törő világ határán. Hiszen a végromlás egyre közelít, miközben a korán érkező nyári forróság kérlelhetetlen atmoszférát von a történések köré.

A Soha sodró lendületű, új optikájú holokauszt kisregény, egy magánbűnöktől távolról sem mentes, férfias tartásában is önző ember fejlődéstörténete: Stein Albert „futása” során kirajzolódik és nagyszabású tablóvá szélesül a korabeli magyarországi miliő. A  szöveg ereje földhöz szegez - nem letenni való olvasmány.

Szabó Stein Imre író, fordító, kommunikációs szakember 1966-ban született Budapesten. Írói pályája az 1990-ben megjelenő Számbátjon felé – a Jeruzsálemi átjáró című kisregénnyel indult. A ’90-es években a kulturális televíziózás területén, az ezredforduló után pedig jelentős nemzetközi komolyzenei projektekben dolgozott. Provokatív komolyzenei témájú imázs- és kisfilmjeivel számos nemzetközi filmfesztivál díjat nyert rendezőként és íróként. A Soha szenvedélyes visszatérése a szépirodalomhoz.

 

A Libri Könyvkiadó programja.

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/Z7eUyS6zSv92Qv1f8