1956 a Margón!

A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára emlékezünk beszélgetésekkel, felolvasásokkal, műsorokkal.

1956 – helyek és értelmezések

Október 14. 16:00

Tabajdi Gáborral és Takács Tiborral Müller Rolf beszélget

Hogyan változtak meg a forradalomhoz köthető épületek, illetve városi terek funkciói 1956-tól napjainkig? Melyek 1956 történetének „fehér foltjai”? Milyen mélységében ismerhetők meg az egyes helyszínekhez kötődő események? Kik, mikor és hogyan konstruálták meg a forradalom/ellenforradalom (tereinek) történeteit? Beszélgetés az 1956-os magyar forradalom nevezetes, kevésbé ismert és titkos helyszíneiről.
 A Jaffa Kiadó könyvbemutatója.

 

Papp András – Térey János: Kazamaták

Október 14. 19:00

A szerzőkkel Gács Anna beszélget

Felolvas: Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos

Zenél: Prieger Zsolt és Németh Gergely (Anima Sound System)

„Ha igazat akarnak megtudni 56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, amely meggyőződésem szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. Ez a forradalom első igazán irodalmi ábrázolása, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be, vagyis a szó igazi értelmében filozofikus. Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember.”

Szigorúan titkos

Október 14. 20:30

A Litera irodalmi portál születésnapi estje és a Litera-díj átadása

A Litera olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel. Az akták tartalma az utolsó pillanatig szigorúan titkos, ezen az estén derül fény arra is, hogy kié lesz idén a Litera-díj. Megtörténik a teljes feltárás, ügynököket leplez le, jelentéseket tesz nyilvánossá hat plusz egy szerző: Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Simon Márton, Solymosi Bálint + a nyílt pályázat nyertese. Házigazda: Máté Gábor. Zene, látvány: Vj Unflyable.

Margó.fm 56

Október 16. 14:00

A Margó a Budapesti Városarculati Központtal közösen ingyenes irodalmi mobilalkalmazást indított útjára Android és IOS platformon, amelyben vezető színészek interpretációjában hallgathatók kortárs alkotások. Az emlékév apropóján klasszikus forradalmi szövegekkel frissül az applikáció, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait

A másik forradalom - alternatív 56

Október 16. 15:30

A Cser Kiadó és a Hévíz folyóirat közös antológiát jelentet meg az alkalomra, amelyben arra kérték fel a mai prózaíróink legjavát, írják át a történelmet és fiktív történetekben meséljék újra az eseményeket. A Margón a kötet szerkesztőivel (Cserna Szabó Andrással, Szálinger Balázzsal és Vörös Andrással Nagy Gabriella beszélget, felolvas Horváth Viktor, Márton László és Szécsi Noémi.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.