A Margóról

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és első alkalommal könyvvásár az őszi Margón.

Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy ötszázoldalnyi utazások ismeretlen világokba, amelyekben teljesen elmerülhetünk. A Margó viszont közösségi műfaj, az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon.

2011-ben rendeztük meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettünk volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot.

Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban. Legnépszerűbb műsorunkból, a Rájátszásból önálló produkció fejlődött az évek alatt, rendszeresen koncertezve fesztiválokon, de töltötték már meg az A38 Hajót, a Művészetek Palotája nagytermét.

A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keressük. 2015-ben indítottuk el partnereinkkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit az első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével:

2016-ban a második alkalommal rendezzük meg ősszel a Margót: a nyári Margó hagyományosan a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja, míg ősszel a friss megjelenések mellett a külföldi szerzőkre fordítjuk figyelmünket. Újdonságként egy független könyvvásárt indítunk útjára kiadói partnereinkkel.

“Már keresni kezdtem, hol osztják a bogyót: ijesztően megigézve hömpölygött a tömeg a Károlyi (korábban: Károlyi Mihály) utcán, azzal a cinkos csillogással a szemekben, amivel az öngyilkos szekták tagjai vetik le magukat közösen az Erzsébet hídról. A vonulás első állomása mégis a Centrál kávézó galériája volt, ahol már inkább gigantikus osztálykirándulásba lazult az itt-ott szóba elegyedő áradat. Közben megafonon is megerősítették: ez az az irodalmi séta a Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol Bereményi Géza mutatja be legutóbbi regénye, a Vadnai Bébi és egyben saját fiatalsága jeles helyszíneit – csak éppen az eredetileg tervezett helyett jóval többen voltak kíváncsiak erre az irodalmi programra” - írta az Index.hu beszámolójában.

“És ilyen irodalmi fesztivált minden hétre, de legalábbis minden városba!” - írta a Népszabadság

“A Margó Feszt nem titkolt célja, hogy a szélről, a margóról indulva csempésszen bele egy kis különlegességet a tradicionális könyves események világába. Tóth Krisztina például egy kávézó üvegfala mögött, a pultnál ülve olvasott fel legújabb könyvéből, az Akváriumból, a közönség pedig a kávézó előtt, a téren ülve hallgatta” - írta a Magyar Nemzet.