Milbacher Róbert nyerte az idei Margó-díjat

2015 óta keresi a Margó a legjobb első prózakötetet, ami tavaly Totth Benedek regénye, a Holtverseny, idén pedig Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című könyve nyerte el. 2016-ban 21 könyvet jelöltek a legjobb első prózakötetnek járó díjra, mutatjuk, hogy melyik az a tíz könyv, ami esélyt kapott a végső győzelemre.

Már csak bő egy hónapot kell aludni a 2016 őszi Margóig, ahol kiderül, ki kapja az idei Margó-díjat, és ki veheti át a Fővárostól a Budapest, a fiatal tehetségekért program, 150 ezer forinttal járó különdíjat. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. Idén 21 könyvet jelöltek a legjobb első prózakötetnek járó díjra, mutatjuk, hogy melyik az a tíz könyv, ami esélyt kapott a végső győzelemre.

A végső győztest egy négytagú zsűri választja majd ki. A zsűri tagjai: Gaborják Ádám (JAK), Gács Anna (Szépírók Társasága), Szabó Zsuzsa (Balassi Intézet / Publishing Hungary) és Valuska László (Margó). Díjátadó október 16-án 19 órától a Teslában.

 • 2016-ban 7 különböző kiadó könyvei kerültek rövidlistára. 
 • A Margó-díjért négy nő és hat férfi versenyez.
 • A legfiatalabb jelölt a listán 1992-ben, a legidősebb 1949-ben született.
 • A jelölt szerzők között találni József Attila-díjas költőt, a jelölt könyvek közé pedig két ifjúsági regény és két sci-fi is bekerült. 

A longlistet ITT és ITT találjátok.

top10: 
 1. Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből
 2. Makai Máté: Koriolán dala
 3. Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete
 4. Mészáros Dorka : Én vagy senki
 5. Michael Walden: Eshtar
 6. Milbacher Róber: Szűz Mária jegyese
 7. Molnár T. Eszter: Stand - up! Egy majdnem normális család 
 8. Morsányi Bernadett: A sehányéves kisfiú és más (unalmas) történetek
 9. Ronil Caine: Lilian
 10. Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

A Margó-díj zsűrizése során új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük. A nevezett címek között ugyanolyan feltétellel kell megmérettetnie magát az irodalomban évek óta rutinosan mozgó szerzőnek, és a fiatal, publikálás nélküli versenyzőnek. Érdekes módon a filmiparban ez máshogy működik: kisfilmekkel indulnak az alkotók, majd jön az első egész estés filmjük, de olyannal ritkán találkozni, hogy valaki 40 éves korában készíti első filmjét. A nevezettek között sok ilyen debütáns van, mégis meg kell találnunk egy közös szempontot, ezért elsősorban azt vesszük figyelembe, mit vállal az adott könyv, és ahhoz képest milyen eredményt ér el. Tehát alapvetően nem egymáshoz hasonlítjuk a szövegeket, hanem igyekszünk önmagukban értékelni. Az előzsűrizés során nem kész írókat keresünk, hanem olyan írókat, akik meglepnek minket, akikre érdemes felhívni a figyelmet, akiket később is szívesen olvasnánk, és akik mertek kockáztatni, hogy megvalósítsák az álmukat.

Korábbi győztesek: 

2015

Margó-díj: Totth Benedek: Holtverseny

A legjobb három: Babiczky Tibor Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen és Totth Benedek Holtverseny.

A Margó-díjas szerző 500 ezer forintos összdíjjal lett gazdagabb, az Aegon-díj 2015-ös győztese, a Kitömött barbár című könyv szerzője, Péterfy Gergely mentorként segíti. A Holtverseny című kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet próbafordítást készít a regényből. „Egy bátor, sőt inkább vakmerő, indulatos, szenvedélyes könyv. Az első oldalon beszállunk egy sportautóba, és, képletesen szólva az utolsó lapig ki se szállunk belőle. Olyan profi dramaturgiával veszi be Totth a történet kanyarulatait, hogy az ember csak ámul-bámul. Egy merő trip az egész, a szereplők sorsának gyorsaságával zakatolunk végig ezen a hátborzongató, horrorisztikus világon” – mondta Péterfy Gergely laudációjá

Budapest a fiatal tehetségekért különdíj: Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora

A Margón a fővárosi önkormányzat fiatal tehetségeket támogató programja keretében elismerték a Margó zsűrije által kiválasztott 10 legjobb első prózakötetes író közül Papp-Zakor Ilkát. Angyalvacsora című regényéért az író 150 ezer forintot és egy Budapest-élménycsomagot vehetett át. Azt szeretnénk, ha a külön elismeréssel fiatal tehetségeink éreznék, hogy Budapest számára fontosak az eredményeik és kreativitásuk. „Papp-Zakor Ilka regényének erőssége az állandó meglepetés élménye. Különleges hangvétele, egyszerre játékos ugyanakkor kíméletlenül éleslátó szavai beskatulyázhatatlanná teszik történeteit. Reméljük, hogy érzékenysége, álomszerű, magával ragadó látásmódja még több inspirációt meríthet majd következő könyvéhez Budapest segítségével” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a szombati díjátadón.

Margó-díjról a Népszabadságon