Margó-díj a legjobb első prózakötet szerzőjének

2019-ben immár 5. alkalommal adjuk át a Margó-díjat. 

A Margó-díj, melynek kiemelt támogatója a Bookline, a KKM Publishing Hungary Program és az Aegon-díj, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. 

Holtverseny című regényével 2015-ben Totth Benedek, Szűz Mária jegyese című könyvével 2016-ban Milbacher Róbert, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötete nyerte el a legjobb első prózakötetesének járó Margó-díjat, 2018-ban pedig Mécs Anna: Gyerekzár című műve kapta az elismerést.

A díj célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek. A a díjjal járó 500 ezer forint mellett nagy-nagy médiafigyelemre, próbafordításra és mentorra számíthat. A bookline idén 15 millió ft értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerüsítéséhez.

A kiválasztás folyamatát a Könyvesblogon és a Könyves magazinban lehet nyomonkövetni, ahol beszámolunk a jelölési folyamatról, a döntősökről és a győztesről is.

DÍJAZOTTAK

2015: Totth Benedek: Holtverseny
2016: Milbacher Róbert:Szűz Mária jegyese
2017: Szöllősi Mátyás:Váltóáram
2018: Mécs Anna: Gyerekzár

A NEVEZÉS folymatáról:

Ki nevezhet?

  • A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban nem jelent még meg prózakötete.
  • A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma) tartozó könyve.
  • A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző.

A nevezés feltétele:

  • a könyv 2018. július 1. és 2019. június 30. között jelent vagy jelenik meg
  • kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomban megjelentek
  • a nevezett könyvet 3 példányban el kell küldeni a Margó Irodalmi Fesztivál irodájába: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/c, 4.em. 16. (A művet ekönyv-formátumban is elfogadjuk: margofeszt@gmail.com)

A beérkezett könyvekből egy előzsűri (a Könyvesblog szerkesztői) állítja össze a rövidlistát, majd a győztesről szakmai zsűri dönt ősszel.

A Margó-díjat az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón veheti át az idei év legjobb első prózakötetének szerzője.