A Trónok harcától a legnagyobb tabukig

Ki mondta, hogy az irodalom csak a felnőttek területe? Az őszi Margó szuper programokkal készült a gyerekeknek, az egészen kicsitől a kamaszokig. 

 Ki mondta, hogy az irodalom csak a felnőttek területe? Az őszi Margó szuper programokkal készült a gyerekeknek, az egészen kicsitől a kamaszokig. Fókuszban a végtelen univerzum, a magyar történelem, és a tabu.  

Október 19.

(12 óra) A 2010-es évek nemcsak az alternatív történelmi regény, de az ifjúsági irodalom évtizedének is tekinthető. A kortárs YA-szerzők egyenrangú félként kezelik olvasóikat, éppen ezért olyan kemény, és sokszor még mindig tabunak számító témáktól sem riadnak vissza a könyveikben, mint az áldozathibáztatás, az iskolai zaklatás vagy a nem kívánt terhesség. A Tilos az Á Te kerested a bajt – Tabutémák a young adult irodalomban címmel tart alternatív tanórát a Margón.

Október 21.

(11 óra) Az univerzum titkai mindenkit érdekelnek, Farkas Róbert könyvének (Első könyvem az univerzumról) célközönsége mégis a 3-6 éves korosztály, akiket Rókapapa ismertet meg a csillagok keletkezésével. A grafikusként dolgozó Farkas a Margóra egy igazi csillagásszal, Nyerges Gyulával érkezik, aki Mi látható az esti égen címmel tart előadást a kicsiknek.

(14 óra) A kiskamasz már nem tartja magát gyereknek, kiborul, ha lekiskamaszozzák, de még igényli, hogy olvasson neki a szülő. A könyvekben elsősorban a kalandot keresi, és szívesen olvas Balázsy Pannát, Fiala Borcsát, Kertész Erzsit vagy Varga Bálintot. A Tesla Klubjában találkozhat kedvenc szerzőivel, akiket Ruff Orsolya kérdez majd arról, ők hogyan is látják a láthatatlannak minősített middle grade korosztályt.

(15 óra) Paulik Mónika és Vincze Zsuzsanna írtak egy nagyon fontos könyvet. Lili és a bátorság a címe, és azzal a céllal íródott, hogy segítsen beszélgetni olyan témákról, amelyek segíthetnek a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzésében. A könyv olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy rendelkezhet-e egy gyerek a saját teste felett, vagy mondhat-e nemet egy felnőttnek.

Október 22.

(11 óra) Az Aegon-díj rendhagyó irodalomóráján Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvéről tart foglalkozást a pécsi Szent Mór Iskolaközpont tanára, Szakács Emília. Kiderül majd többek közt, hogy egy szerző akkor is írhat jó könyvet, ha még egyáltalán nem halott.

(12:30) Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet beszélgetni George RR Martin szupersikeres regényfolyamáról, A tűz és a jég dala-sorozatról (köznapi nevén: Trónok harca) a középiskolákban? Ezt próbálja megfejteni L. Varga Péter irodalomtörténész, Stemler Miklós szerkesztő, Réti Zsófia és Baka L. Patrik popkultúra-kutatók, valamint Moskát Anita író.

(13:30) Kikből lesznek ifjúsági szerzők, teszi majd fel a kérdést Ruff Orsolya a Vadászat az első könyv után című kerekasztal résztvevőinek. Péczely Dóra, Csapody Kinga, Varga Bea és Vereckei Andrea pedig elmesélik, milyen változások történtek az elmúlt években az ifjúsági könyvkiadásban, és azt is elárulják, mi kell ahhoz, hogy valakiből az új JK Rowling legyen.

(15:30) Meséken keresztül avatja be a magyar történelembe unokáit Benedek László. A Samu és Dani kalandjaiban egy Amerikában élő testvérpár időutazik az ősmagyarok földjére, ahol megismerkednek Hunorral és Magorral, majd a különböző történelmi korok közt ugrálva a teljes magyar történelemmel- és még változtatni is megpróbálnak rajta. A szerzővel a Margón Rangos Katalin beszélget.

Ha elegük volt a kerekasztal-beszélgetésekből és könyvbemutatókból, akkor a gyerekek október 21-én 12 órától megnézhetik a Lengemeséket, méghozzá Berg Judittal. Október 22-én A kuflik és a nagy eső című bábmesét láthatják Páder Petra ás Kis-Várady Juli előadásában, sakkozni tanulhatnak Kis-Várady Julival, és még jógázhatnak.