Bátor nők a Létbüfében

Parti Nagy Lajos megnyitja a Létbüfét, Krasznahorkai a margóra kerül, Al Ghaoui Hesna a félelemről mesél, Grecsó pedig az elmúlt harminc év időjárásáról.

Bő két hét, és indul a harmadik őszi Margó Irodalmi Fesztivál, ami összesen már a jubileumi tizedik lesz. A kortárs irodalom négynapos októberi ünnepe idén is kedvezményes könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, a Bookline és a Főváros támogatásának is köszönhetően valósul meg. Parti Nagy Lajos megnyitja a Létbüfét, Krasznahorkai a margóra kerül, Al Ghaoui Hesna a félelemről mesél, Grecsó pedig az elmúlt harminc év időjárásáról. A helyszín ezúttal is a Tesla Budapest, amitoktóber 19-22. között az irodalom irányít. A zárónapon pedig az is kiderül, ki kapja a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, és a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját.    

Hazai pálya  

Fotó: Szilágyi Lenke

Bemutatkozik Szécsi Noémi új regénye, az Egyformák vagytok, amelynek középpontjában egy művelődéstörténész és egy kiadói jogász barátsága áll, és ismét felbukkan a Nyughatatlanokban és a Gondolatolvasóban megismert Bárdy család. aA félelmet vizsgálja Félj bátran című kötetében a háborús tudósító, Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya fúvósokkal és a Szirénnel érkezik, amelynek fontos szereplője az alkohol, Szentesi Éva pedig elmondja, mi történt, mikor Kardos Margit úgy döntött, disszidál. „Krasznahorkai-mondatba már ne kezdj bele“, tartja Bödőcs Tibor népi mondása, aki klasszikus és kortárs férfiakat parodizál első könyvében (Addig se iszik), köztük Krasznahorkai Lászlót, aki Aegon-díjasként érkezik a Teslába. Péntek Orsolya a Dorka könyvében meséli tovább egy Kádár-korban felnőtt ikerpár, Szterke és Dork történetét, Dumpf Endre pedig a Létbüfében folytatja Part Nagy őszológiai gyakorlatait.  

Dániától az oroszokig  

Az őszi Margón a kortárs világirodalom is képviselteti magát, érkezik például az egyik legnagyobb dán írósztár, Dorthe Nors, aki idén felkerült a Nemzetközi Man Booker Díj rövidlistájára Tükör, index, kuplung című regényével. Zeruja Salev a Szerelmes életről beszél majd, amelyben a másik nő üli végig a hétnapos rituális gyászt szeretőjével, miután a férfi feleség elhalálozik. Oroszországot a helyi ÉS főszerkesztője Jurij Poljakov képviseli (Demagrád), Jaroslav Rudis személyében egy cseh punkot köszönthetünk, aki a forradalmat kirobbantó kisemberről írt (Nemzeti sugárút), Pajtim Statovci regényében (Macskám, Jugoszlávia) pedig macskákkal és kígyókkal kerül különleges kapcsolatba egy Helsinkiben élő fiú.      

Előrehozott karácsony  

Minden olyan rendezvény, amely a könyveket és az írókat közelebb tudja vinni a fiatalokhoz, vagy azokhoz, akik eltávolodtak az olvasástól, támogatást érdemel. Ezen a téren a Margó Fesztivál az egyik legsikeresebb vállalkozás, az őszi könyvvásár pedig hiánypótló kezdeményezés – nyilatkozta a fesztiválról és a MKKE-vel partnerségben megvalósuló, Margót kísérő könyvvásárról az MKKE igazgatója, Péterfy Gergely. A vásáron huszonhat kiadó állít standot, ahol 20-25%-os kedvezménnyel árulják majd a könyveiket.  

A Margó mindig új utakat keres az irodalomhoz, idén ősszel például az olvasó gyomrán keresztül. A Tesla oldalán Cserna-Szabó András prezentál, ha nem is 77, de legalább egy magyar pacalt. Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ambrus Attila az újrakezdésről mesél, a Kortalan Kortárs színpadi csapata Mészöly Miklós és Polcz Alaine félévszázados levelezéséből készített előadást, Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, de fellép a Kodachrome és a Zuboly is. A gyerekek sakkozni tanulhatnak,  Farkas Róbert (Első könyvem az univerzumról) az égbolt titkairól tart nekik előadást Nyerges Gyula csillagásszal, Berg Judit pedig elhozza a Lengemeséket.    

Részletes program: