Dán sztár és cseh punk a Margón

Idén nyolc nemzet íróival találkozhatsz a Teslában, ahol ott lesz az orosz Élet és Irodalom főszerkesztője, a dánok első Nemzetközi Man Booker-jelöltje és a legnépszerűbb lengyel horrorszerző is.

Az őszi Margón már hagyomány, hogy nemcsak a legfontosabb magyar szerzők, de izgalmas külföldiek is bemutatoznak. Idén nyolc nemzet íróival találkozhatsz a Teslában, ahol ott lesz az orosz Élet és Irodalom főszerkesztője, a dánok első Nemzetközi Man Booker-jelöltje és a legnépszerűbb lengyel horrorszerző is.

Első nap (október 19.)

(19:30) Jurij Poljakov Oroszországból érkezik, ahol nemcsak íróként, de az orosz irodalmi hetilap, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztőjeként is tevékenykedik. Poljakov Péterfy Gergellyel beszélget majd Demagrád című antiutópiájáról, amelyben egy félrészeg admirális miatt monarchiává változik a  nagy orosz haza, az új rend ellenzéke pedig minden jogától megfosztva speciális, zárt városkákba kényszerül.

 

Második nap (október 20.)

(17 óra) A Budapesten élő Nina Yargekov és Szederkényi Olga arról fognak beszélgetni, hogyan lehet két különböző kultúrában, két nyelvvel és kétfajta érzékenységgel élni. Yargekov eredetileg szociológus, Franciaországban három regénye jelent meg, a Kettős állampolgárság című  2016-ban elnyerte a Prix de Flore-t.

(19 óra) Az idei Margó legnagyobb külföldi sztárja kétségkívül Dorthe Nors. Nors volt az első dán szerző, akinek novelláját leközölte a The New Yorker: A kócsag című szöveg, amelyben egy kutyasétáltató férfi találja meg egy fiatal nő bőröndbe rejtett maradványait, a Karateütésben olvasható. Tükör, index, kuplung című könyve, amelyben a negyvenes Sonja próbálja meg egyenesben tartani a kormányt és a saját életét, idén felkerült a Nemzetközi Man Booker Díj rövidlistájára.

 

Harmadik nap (október 21.)

(16 óra) Európa női szemmel rendeznek kerekasztalt egy cseh, egy finn és egy török író részvételével. Dora Čechovával (Nem akartam Lenin lenni), Rosa Liksommal (Ideglenes) és Hatice Meryemmel (Kozluk, mindenki másmilyen) Artner Sisso beszélget majd arról, milyen látja Európát egy kortárs női író.

(18:30) Zeruja Salev Szerelmes élet című könyvében egy Jáára nevű feleség gabalyodik bele az erőszakos Áriéba, majd amikor a férfi felesége meghal, átköltözik hozzá, hogy együtt üljék végig a hétnapos rituális gyászt. Az izraeli íróval Winkler Nóra beszélget. 

 

Negyedik nap (október 22.)

(15 óra) Egy részegen coming outoló lelkipásztor, egy harmadik világból nőt vásároló agglegény, egy lelkiismeret-furdalásban szenvedő orvvadász és egy egyedülálló anyuka, aki igazi sárkányként viselkedik. Többek közt az ő bőrükbe bújuk Ideglenes című könyvében a finn Rosa Liksom, akit a Margón Szaniszló Judit kérdezget. 

(16 óra) A koszovói Pajtim Statovci első regénye, a Macskám, Jugoszlávia a The New York Times és a New Yorker kritikusait is lenyűgözte. A rémálmokban bővelkedő könyvben egy Helsinkiben élő fiú keresi partnerét az interneten, kígyót tart és különös macskákkal ismerkedik, egy albán muszlim nő pedig férjhez menni készül az 1980-as évek Koszovójában.

(17 óra) Lengyelország legnépszerűbb horrorszerzője, Lukasz Orbitowski megtörtént esetet dolgoz fel Egy másik lélek című regényében: egy bydgoszczi cukrászfiú épp a buszon zötykölődik, amikor legyőzhetetlen vággyá hatalmasodik benne egy különös gondolat. Indítéka nincs, de nem tud ellenállni a belső hangnak. Orbitowkival Sopsits Árpád beszélget elidegenedésről és a megértés lehetetlenségéről.

(18 óra) Jaroslav Rudiš sokféle foglalkozásba belekóstolt  a tanártól a szállodai portáson át az újságíróig, de volt már DJ és egy punkegyüttes menedzsere is. Jelenleg a Kafka Band frontembere, ám a Margón nem a zenei pályafutásáról, hanem Nemzeti sugárút című könyvéről fog beszélgetni Lénárt Tamással, amelyben a prágai panelvalót tárja az olvasói elé az exdrogos, börtönviselt Vadam perspektívájából. 

 

(lead fotó: Jaroslav Rudiš & Jaromir 99, © Christian P Schmieder)