Erős női jelenlét a szerdán induló Margó Irodalmi Fesztiválon

Oknyomozó riportkönyvet, regényt, tárca- és novelláskötetet, gyerekkönyet mutatnak be női szerzők szerdától a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Soha ennyi női szerző nem volt még a Margón: szerdától vasárnapig Marianna D. Birnbaum, Erdős Virág, D. Tóth Kriszta, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Munk Veronika, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna Takács Zsuzsa, Tisza Kata, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Wéber Anikó, Winkler Nóra, illetve Jónás Vera és Pátkai Rozina is fellép a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A június 7-11. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezendő ingyenes fesztivál színpadán közelít a fele-fele arányhoz a két nem képviselőinek aránya, nemcsak az irodalmi, de a zenei programokat is tekintve: Dylan-dalokat énekel egy szál gitárral többek között Jónás Vera, triójával pedig Pátkai Rozina is fellép a Bookline, az Aegon és a Főváros támogatásának köszönhetően ingyenes fesztiválon. 

„Nem hiszünk abban, hogy létezik női vagy férfiirodalom, viszont látjuk a rendszer működését: a női szerzőkre kevesebb figyelem esik, például kevesebbszer jelölik őket díjakra, közülük kevesebben is kapják meg a legfontosabb elismeréseket. Ennek sajnos megvannak a történeti és társadalmi okai, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol. A nők mindig a margón voltak, most viszont nagyon jó, hogy ennyien lesznek a Margón! A Margó szeretne szembemenni a berögződésekkel: öt nap alatt megmutatjuk, milyen izgalmasan, sokszínűen és rétegzetten mutathatók meg a női tapasztalatok. Ez nem politikai korrektség, hanem olvasói tapasztalat" - mondta a fesztivál főszervezője, Valuska László.

Csütörtökön a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világát mutatja be Munk Veronika újságíró, aki a Kéjutca című könyvéhez éveken át kutatott és gyűjtötte információit szexmunkásoktól, futtatóktól, bordélytulajdonosoktól. A beszélgetésen részt vesz Sebhelyi Viktória szociológus és Varró Szilvia társadalmi kommunikációs szakértő, közreműködik Pálos Hanna színésznő. 

A fesztivál pénteki napja 17 órakor Rakovszky Zsuzsa Célia című új regényének bemutatásával indul. Az Aegon Művészeti Díjat (2007) és Libri irodalmi díjat (2016) egyaránt magáénak tudható író új könyve a családok hiányairól, hiányzó láncszemekről szól, az egymás mellett élő emberek boldogságkereséséről és társas magányáról az agresszív reklámokkal és ostoba szolgáltatásokkal kidekorált hétköznapjaink díszletei között beszél. A szerzővel, aki először írt férfi elbeszélőt, Szabó T. Anna beszélget, Kocsis Gergely közreműködésével. Tompa Andrea új regénye, az Omerta - Hallgatások könyve az 1950-es évek elején indul, négy szereplő beszéli el személyes sorsát a korabeli Erdélyben. Három nő, egy széki asszony, egy kolozsvári leány, valamint egy szerzetesnő és egy rózsanemesítő férfi hangja szólal meg a könyvben. Miközben mindannyian kénytelenek szembesülni az életüket közvetlenül befolyásoló zavaros történelmi korszakkal, lassacskán egy szerelmi háromszögbe is belebonyolódnak. A bemutatón Tompa Andreával beszélget Nagy Boglárka, közreműködik Takács Kati. Fél 7-től a Bécs–Budapest Transit sorozat vendége Anna Kim, az osztrák szerzővel Kovács Edit beszélget Jéggé dermedt idő című kötete kapcsán.

Este 7-től kezdődik Winkler Nóra játékvezetésével a „#férfiakéswmnek” című irodalmi műsor, amiben a magyar és nemzetközi irodalom legismertebb nő- és férfialakjait írják tovább Aegon-díjas írók, Péterfy Gergely, Németh Gábor és Grecsó Krisztián, valamint a wmn.hu szerzői, D. Tóth Kriszta, Szentesi Éva és Fiala Borcsa. 

A hétvégén mindkét nap GyerekMargóval indul: szombaton 10-kor a Jóga-Móka rendszer megalkotója, Csíki Mariann tart gyerekjógát, aki új könyvében és az órán olyan mozgásformát mutat be, amely nemcsak a gyermekek egészségét őrzi meg, de az érzelmi életüket is fejleszti: megtanít uralkodni az elmén, kezelni az indulatokat, és segít megküzdeni a világ kihívásaival.

Fél 4-től a népszerű ifjúsági könyvek szerzőjével, Wéber Anikóval találkozhatnak a kicsit idősebbek és a szülők: az iskolai osztályok feszültségeiről, a gyermekeket érő zaklatásokról beszélget a szerzővel Ferenczy Dávid pszichológus és Sulyok Blanka magyartanár. 16.30-tól az Esterházy Péterrel évtizedeken át levelező, magyar származású Marianna D. Birnbaum kultúrtörténésszel, Máté Gábor közreműködésével, Péczely Dóra beszélget, majd Tisza Kata lép színpadra. Tisza 2007-ben döntött úgy, hogy kiszáll az irodalomból, tudományos karriert kezdett, ám szociálpszichológiai tanulmányai során nemcsak a saját múltjával sikerült megbékélnie, de választott témája ismét az irodalom felé fordította. Új könyve, az Akik nem sírnak rendesen az emberi kapcsolatok mögött húzódó fullasztó valóságokat, a halálfélelmet, az elmúlást és a gyászt mutatja meg. Fél 7-kor kezdődik a kortárs líra egyik legjelentősebb alkotójának programja: Takács Zsuzsa A sóbálvány című friss kötete, az Élet és Irodalom hasábjain 2016-ban megjelent tárcanovellákat gyűjti egybe. Ezek a látszólag könnyed hangvételű írások múltunkról, napjainkról és közeljövőnkről szólnak, hangvételük a humor és a groteszk határán mozog; az álom- és víziószerűség talán a legszembetűnőbb vonásuk, és emellett olvasónaplóként is felfoghatók. 

Az idei nyári Margó utolsó napján, vasárnap 18 órától Kemény Zsófi Rabok tovább című regényéről beszélget Szentesi Évával, Vitáris Iván és Beke István (Ivan & The Parazol) közreműködésével: a 23 éves író apja nyomdokán haladva mutatja be első, már felnőtteket célzó regényét, amely egy szenvedélyes szerelem és egy spontán szerveződő forradalom története. A humorral, metsző iróniával átszőtt könyv hősei és hősködői a jelen Budapestjén próbálják megváltani önmagukat és az országot. A 2017-es nyári Margó utolsó irodalmi programja Tóth Krisztinát helyezi a fókuszba: új tárcakötetében a negyven, mai Magyarországon játszódó történet korunk hétköznapi eseményeit és problémáit vonultatja fel. A Párducpompa témái a szegénység, betegség, a bevándorlás és az elvándorlás problémái, a hatalom és a hatalmaskodás jelenléte emberi viszonyainkban, a szolidaritás hiányának mellbevágó ténye és a szolidaritás szép pillanatai.