Ezeket a koncerteket és színházi programokat keresd a Margón!

Film, színház, muzsika a Margón - de ezenkívül lesz könyves séta, és persze rengeteg beszélgetés a csütörtökön kezdődő rendezvényen.

szépirodalmi és a gyerekkönyves programok mellett idén is sok zenés, filmes, színházi program lesz a Margón, mutatjuk őket!

 

Színház – Dráma – Város

A 2023/24-es évadban láthatjuk a fővárosi színházak színpadán azokat a drámákat, amelyek a legjobb három helyezést érik el a budapesti drámapályázaton. Olyan kortárs budapesti történetek elevenednek meg, amelyek nemcsak reflektálnak a város egyesítésének 150. évfordulójára, de segítenek megérteni, megmutatni, feldolgozni a „budapestiséget”. A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló pályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról. A beszélgetésen a pályázat kezdeményezői és értékelői beszélgetnek majd.

Orbán Eszterrel, Mácsai Pállal és Máté Gáborral Gáspár Máté beszélget.

Mikor? Jún. 9., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.


Líra, egy szál gitár

Egy este, ami emléket állít a jövőnek, hogy megmutassa: ez van most. A versek és a dalok párbeszédbe lépnek, egymáshoz szólnak: a másiknak. A költészet és a dal határa elmosódik, partért kiáltunk, hullámokat törünk. Hogyan lehet megszólalni ma a torkolatcsöndben? Csendesebb egy koncertnél, hangosabb egy irodalmi estnél.

Fellép: Balla Gergely, Deres Kornélia, Fehér Renátó, Horváth Benji, Jónás Vera, Kustos Júlia, Németh Róbert és a Platon Karataev duó

Mikor? Jún. 9., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Könyves Séták: Látkép, gesztenyefával – Irodalmi séta Nemes Nagy Ágnes műveivel

Egy városnak annyi arca van, ahányan megfordulnak benne, és mint egy jó könyvből, mindenki kiolvashatja belőle a saját történetét. Irodalmi sétánkon Nemes Nagy Ágnes írásaival fedezzük fel a várost és igyekszünk képet adni arról, mi mindenről mesélne az ő Budapestje.

„Vannak helyek, amelyek nem eseményeik által nevezetesek. Nem valami tényleges vagy szubjektív dolog teszi őket fontossá, hogy itt meg itt ez történt vagy az történt velem. Nem. Önmagukban hordanak valamiféle jelentést."

Mikor? Jún. 11., 10:30-kor. Facebook-esemény ITT.

A gyerekeknek is lesz Nemes Nagy Ágnes-séta a Margó alatt, erről ITT írtunk bővebben.

Száz Év Major - Nyáry Krisztián új drámája a Városmajor irodalmi titkairól

Nyáry Krisztián ismét egy izgalmas vállalkozásba kezdett, és egy rendkívüli városmajori utazásra invitál, amelyen a színház elmúlt száz évének eddig nem ismert részletei is feltárulnak. A Száz Év Major, avagy az eszméimet nem cserélem titkos irodalmi mulatság és kesergés során a Városmajor környékén élt és alkotott híres írók és költők elevenednek meg mindenki szeme előtt: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Szerb Antal, Nemes Nagy Ágnes, Mészöly Miklós, Polcz Alaine és még sokan mások.

Nyáry Krisztián íróval, Horváth János Antal társszerzővel és rendezővel, valamint Peremartoni Krisztina színésznővel László Ferenc (Revizor) beszélget.

Mikor? Jún. 11., 14:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Csaknekedkislány

A Csaknekedkislány tánczenekar sokat táncol, még többet kacsint és szinte soha nem hazudik! Egy marék viccesfiú különböző zenei zsánerekben merítkezve próbál megúszni egy koncertet a lehető legkevesebb erőltetett komolysággal. Erős hatással van rájuk a '60-as évek beatje, a '80-as évek undergroundja és a 2010-es évek minden kisiklott szerelmi kísérlete.

Mikor? Jún. 11., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Gyárfás Dorka – Somos Ákos: AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel

„Hosszan tudom nézni őket és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” – írja Máté Gábor a 2003-ban végzett első színészosztályáról, mely 2007-től AlkalMáté Trupp néven tizennégy éven át minden nyáron létrehozott egy előadást. Évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozták fel, a helyszín kezdetben a Zsámbéki Rakétabázis volt, később a Jurányi Inkubátorház. Az utolsó előadást 2021-ben tartották. Gyárfás Dorka és Somos Ákos interjúkötete ennek a színháztörténetileg párját ritkító vállalkozásnak állít emléket. A gazdag képanyag, Dömölky Dániel és Ilovszky Béla fotói az előadások emlékezetes pillanatait idézik meg. De a könyv ennél jóval több: az interjúkban felvillanó élethelyzetek, dilemmák és kérdések továbbgondolásra késztetnek.

Közreműködnek az AlkalMáté Trupp tagjai: Máté Gábor, Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán és a szerzők: Gyárfás Dorka, Somos Ákos és Dömölky Dániel.

Az est házigazdája: Valuska László

Mikor? Jún. 12., 18:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Bereményi kalapja – Premier

A Magyar Copperfield szerzője, a Libri irodalmi díjas Bereményi Géza íróként és filmkészítőként is több generáció életérzését összegző művek szerzője. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, később a filmrendezéseivel. A róla készült egész portréfilmben Tóth Barnabás kíséri-kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendező-kolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban. A film sok zenével, sok filmrészlettel, sok játékos elemmel és sok baráttal (Bagó Bertalan, Can Togay, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor) rajzolja meg Bereményi portréját.

Rendező: Papp Gábor Zsigmond

Fellép: Bereményi Géza, Járai Márk

Mikor? Jún. 12., 20:00-kor. Facebook-esemény ITT.