Fehér Boldizsár kapta a 2019-es Margó-díjat!

2019. október 10-én ötödik alkalommal adtuk át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Fehér Boldizsárnak. Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, harmadjára Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért, negyedik alkalommal pedig Mécs Anna vehette át a díjat Gyerekzár című kötetéért.

2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a kiadók és a szerzők, melyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Fehér Boldizsár könyve mellett Moesko Péter Megyünk haza és Mucha Dorka Puncs című könyve került az élmezőnybe.

Fehér Boldizsár könyve, a Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. „Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról az antihős, aki a felelősségvállalás elől egészen Franciaországig képes menekülni. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A céltalanság vezérli, illetve a tudat, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Azonban hamar kiderül, hogy a világ nem így látja, így rá kell döbbennie, hogy a valóság kicsit máshogy működik. 

A zsűri tagjai: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

A Margó-díj támogatói:

A Margó-díj kiemelt támogatója idén a Bookline, a Zeppelin és az Aegon Művészeti Díj volt. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Bookline idén 10 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez, az Óramű Kft. jóvoltából pedig egy Zeppelin órával is gazdagodott a nyertes.

a 10-es lista:

Fehér Boldizsár: Vak majom, Magvető Könyvkiadó, 2018

Forgács Péter: Szuperhold, Madách Egyesület, 2018

Jassó Judit: Kaszt, Fiatal Írók Szövetsége, 2019

Mesterházy Balázs: Gesztenye placc, Pesti Kalligram, 2018

Moesko Péter: Megyünk haza, MŰÚT, 2019

Mucha Dorka: Puncs, 21. Század Kiadó, 2019

Nemes Péter: Amerigo, Európa Könyvkiadó, 2019

Novics János: Hózentróger, Napkút Kiadó, 2019  

Pungor András: A hetedik nap a papáé, Scolar Kiadó, 2019

Vass Norbert: Indiáncseresznye, FISZ – Apokrif Könyvek, 2019