Indul a KÉPALÁ!

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Margó Irodalmi Fesztivállal és a Könyves Magazinnal KÉPALÁ címmel nyílt irodalmi pályázatot hirdet a 38. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan. A pályázat szakmai partnere a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Hányféle történet rejlik egy-egy fotóban? Elmesélhetők-e életek egy-egy kép alapján? Mit sűrít magába egy sajtófotó? Hogyan tehet széles körben láthatóvá egy-egy szimbolikus történetet egy sajtófotó és/vagy egy irodalmi alkotás?

A KÉPALÁ című projekt a sajtófotó és irodalom viszonyát, a képekben rejlő történeteket kutatja.

Felkértünk 10 Térey-ösztöndíjas szerzőt, hogy írjanak rövid prózát az exponáláskor lezárt történetekből.

A felkért írók: Falcsik Mari, Kollár Árpád, Lackfi János, László Noémi, Sajó László, Solymosi Bálint, Szilasi László, Terék Anna, Zalán Tibor és Vörös István.

Ugyanebben a témában nyílt pályázatot is indítunk: a kiválasztott fotók inspirálta, 1500 karakteres kisprózai alkotásokat várunk a résztvevőktől. A felkért szerzők írásait, valamint a nyílt pályázat nyertesének szövegét 2020. szeptember második felében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezvénytermében (volt Tivoli Színház) rendezett esten hallhatják először az érdeklődők.

A meghívásos pályázaton résztvevő írók művei és nyílt pályázaton beérkezett alkotások olvashatóak lesznek a www.konyevsmagazin.hu oldalon.

PÁLYÁZATI FELHíVÁS:

A nyílt pályázat jelentkezői azt a feladatot kapják, hogy megmutassák a sajtófotók komplexitását, a bennük rejlő lehetséges történeteket. A fotósok és az írók a saját eszközeikkel a minket körülvevő problémákról, kérdésekről és örömökről mesélnek, ezzel lehetővé téve a folyamatos párbeszédet életünkkel, környezetünkkel kapcsolatban.

A benyújtott pályamű legfeljebb 1 flekk (1500 karakter) hosszúságú lehet.

Beküldési határidő: 2020. szeptember 4.

A pályaműveket a kepala@margofeszt.hu címre kell elküldeni „KÉPALÁ” tárggyal. A nyílt pályázat győztesét e-mailben értesítjük.

A nyílt pályázatra kiválasztott fotók:

HALMÁGYI Zsolt Loránd: Testőrök között

GÖTZINGER Laura: Apa

MOHAI Balázs: Pár akkord és indul a pogó (sorozat)

A díjátadóval egybekötött irodalmi est 2020. szeptember második felében kerül megrendezésre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezvénytermében (volt Tivoli Színház).

A beérkezett pályaműveket a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Margó Irodalmi Fesztivál, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Könyves Magazin delegáltjaiból álló szakmai zsűri bírálja el. A pályázaton kizárólag korábban meg nem jelent, eredeti művet fogadunk el (internetes közösségi oldalakon és blogokon publikált írásokat sem). A beküldött pályázatokat a konyvesmagazin.hu oldalon beérkezési sorrendben publikáljuk.

NYEREMÉNY:

A pályázat nyertese egy Kindle e-könyv-olvasót, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Margó Irodalmi Fesztivál ajándékcsomagját kapja, valamint pályaművét felolvashatja a KÉPALÁ eseményen a felkért 10 szerzővel együtt.

A KÉPALÁ eseménnyel és pályázattal kapcsolatos minden további információkért írj a kepala@margofeszt.hu címre.