Ki lesz 2023 legjobb első könyvese?

Megvan az a tíz első prózakötetes szerző, aki esélyes lehet a Margó-díjra. Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett díj győztese minden eddiginél magasabb pénzjutalmat kap, valamint 15 millió forint értékű Bookline médiakampány segíti könyve népszerűsítését. Idén először az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjjal jutalmazzák majd az egyik döntős szerzőt.

Idén 34 pályázat közül választotta ki a legjobb tízet a Könyves Magazin szerkesztősége, a győztesről pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt a következő hetekben.  

Margó-díj 2023 döntősök: 

Aradi Péter: A csend, amire vágytál (Kalligram)
Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod (Prae Kiadó) 
Gaál-Nyeste Katalin: Bőr - A testünk nem alku tárgya (Parnasszus)
Gleb Anitta: Pálok (Szépirodalmi Figyelő Alapítvány) 
Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia ( Athenaeum ) 
K. Varga Bence: Repedések könyve (Fiatal Írók Szövetsége) 
Kecöli K. Gergő: Könnyű álmok utcája (Kalligram)
Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest (Lampion Könyvek) 
Török Ábel: A gonosz erdő meséi (Animus) 
Visky András: Kitelepítés (Jelenkor) 

Olvasnék róluk többet a könyvesmagazin.hu-n! 

A Margó-díjra, minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötetet lehetett nevezni, amely 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent meg, és került kereskedelmi forgalomba.

A Margó-díj győztese a pénzjutalom és a médiakampány mellett a következő évben önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon. A Margó-díjat és a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat 2023. októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón adják át a nyerteseknek a Nemzeti Táncszínházban.