Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese?

Idén is tizedik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A döntőbe 10 elsőkötetes szerző jut, közülük kerül majd ki 2024 Margó-díjasa, és a Margó x Erste #higgymagadban különdíj nyertese is. A Margó-díjat a Bookline, az Erste, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál és a Könyves Magazin támogatja. 

A jelentkezési határidőig, azaz június 30-ig összesen 54 könyvet jelöltek a jubileumi Margó-díjra. A következő időszakban szakmai előzsűri választja ki a legjobb tizet.  A döntősöket itt, a Könyvesen fogjuk először bemutatni szeptemberben, amikor interjúsorozat is készül majd a szerzőkkel. A Margó-díjat és a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat 2024 októberében, az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón adják át a nyerteseknek.

A nyertes a díjjal 1.000.000 forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15.000.000 forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon egy éves tárcasorozat formájában.

A legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen. A Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki témaválasztásával vagy saját írói útjával leginkább inspirálja olvasóit arra, hogy meg merjék valósítani álmaikat.

A Margó-díjjal kapcsolatos további részletek a Margó weboldalán találhatóak.  

Korábbi díjazottak: 

Margó-díj:

2015: Totth Benedek: Holtverseny

2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram

2018: Mécs Anna: Gyerekzár

2019: Fehér Boldizsár: Vak majom

2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

2021: Halász Rita: Mély levegő

2022: Vonnák Diána: Látlak

2023: Visky András: Kitelepítés

 

Margó x Erste #higgymagadban különdíj:


2023: Szűcs Ádám: A játék neve Budapest