Középiskolák figyelem!

MargóFAKT néven rendhagyó irodalomórán vehetnek részt középiskolai osztályok a Tavaszi Margón. Jelentkezni május 17-ig lehet, a "tanárok" között színész, pszichológus, képzőművész és kortárs költők is lesznek.

MARGÓFAKT - rendhagyó irodalomórák a Margó Fesztiválon

alternatív oktatási nap középiskolásoknak

 

A Margó Fesztivál a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal együttműködésben szakmai programot hirdet meg. A programra magyartanárok jelentkezését várjuk, akik diákokat (osztályok, fakultációs csoportok) jelölnek a részvételre.

Időpont: 2024. május 24., péntek, 09:30 - 13:00

Helyszín: Margitsziget, Kristály Színtér (a Sportuszoda mellett, a margitszigeti villamosmegállótól 10 percnyi sétára)

Jelentkezési határidő: 2024. május 17. 

Regisztráció: regisztracio@margofeszt.hu (tárgy: margófakt)

Kapcsolat: regisztracio@margofeszt.hu (tárgy: margófakt)

 

A jelentkezés folyamata

Az regisztracio@margofeszt.hu címre várjuk azoknak a magyartanároknak a jelentkezését, akik regisztrálnák diákjaikat (osztályokat, fakultációs csoportokat) a rendezvényre. A terem befogadóképessége 250 fő, a csoportokat jelentkezési sorrend szerint tudjuk fogadni, ezért javasoljuk, hogy mielőbb jelezzék részvételi szándékukat.

 

A jelentkezéshez, kérjük, egy margófakt tárgyú e-mailben küldjék el nekünk az alábbi információkat:

  • iskolájuk neve
  • a regisztrálni kívánt osztály(ok) évfolyama és a diákok létszáma
  • a kísérő tanár(ok) neve és elérhetősége
  • az alábbi felsorolt programok közül melyeken kíván részt venni

 

Program

2023-al elindult Olvasni kell. címen új olvasásnépszerűsítő és érzékenyítő projektünk. Ennek keretében indítottuk el a Helikon Kiadóval együttműködésben, a Kreatív Európa program támogatásával Margó Könyvek címen prózasorozatunkat olyan fiatal, európai szerzők megjelentetésével, akik írásaikban csupa aktuális, a fiatalokat kifejezetten érintő és foglalkoztató társadalmi kérdéseket feszegetnek. 

A Margófakt alternatív irodalomóráin ezeket a témákat járjuk körbe és dolgozzuk fel.

 

10:00-10:45 - Kristály Színpad

Bűn és bűnhődés

Polgár Csabával, az Örkény István Színház művészével Valuska László beszélget

Az öröm, bánat, meglepődés, félelem és undor mellett a düh a legfontosabb alapérzelmeink egyike. Elég csak egy apró szikra és máris képes belobbanni, események végtelen és idővel már szinte kibogozhatatlan láncolatát indítva el - ezekre hozunk irodalmi példákat.

 

11:00-11:45 - Kristály Színpad

Ki vagyok én?

Stáhly Katával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusával Szeder Kata beszélget

Ha van örök kérdés, ami szinte minden életszakaszban megtalál minket, az az, hogy kik is vagyunk valójában. Van, hogy egyértelmű a válasz, olykor viszont komoly önismereti munkát igényel, és ha sikerül is definiálni, nincs semmi garancia arra, hogy pár év múlva ne kéne újra nekifutni identitásunk meghatározásának. Egyáltalán, mitől vagyunk azok, akik? Lehetünk-e egyszerre többfélék? 

 

12:00-12:45 - Kristály Színpad

Mindennapok mintázatai

Soós Nóra képzőművésszel Valuska László beszélget

Az életünk tele van szimbólumokkal, csak a hétköznapok rutinjában szinte már észre sem vesszük őket. Vetítéssel kísért beszélgetésünkkel izgalmas kódfejtésre készülünk, kiemelve pár olyan jelképet, színt, formát, amik tudattalanul is meghatározzák a mindennapok menetét, hangulatát.

 

POT-VOT irodalmi foglalkozások a Margó keretében:

09:30-11:00 - Hajó

Képzeletbeli szavakról álmodik 

Hogyan neveznéd azt az érzést, amikor nagyon fáradt vagy, és csak ahhoz van kedved, hogy otthon bekapcsold a Netflixet? Vannak, amikre nincsenek szavaink – még!

Ferencz Mónika költő és Baranyay Zsófi irodalomtanár foglalkozása

 

11:15-12:45 - Hajó

Hétköznapi tárgyak a költészetben

Számos tárgy vesz bennünket körül, amik jelentőségükben meghaladják azt, hogy pusztán mire valók. Emlékek a felmenőktől, egy ajándék egy volt párunktól, vagy épp a csokoládé, amit apánk nem szeretett, így mindig nekünk adta.

Alkotás, játék és közös gondolkodás Toroczkay András költővel, valamint Pásztor Dóri és Fűzik Mira tanárokkal

 

A Poets of Today – Voices of Tomorrow (POT-VOT) projekt célja, hogy közelebb hozza a költészetet és a kortárs költőket a fiatalokhoz, tanárokhoz és helyi közösségekhez. 10 költő és 20 pedagógus dolgozik együtt műhelymunkákon 5 előadó-művészeti (előadóművészeti egy szó) szakemberrel, akik együtt olyan új irodalmi performatív formákat keresnek, amik az iskolában, a közösségi médiában, vagy akár a köztereken adnak teret a kortárs költészetnek. A POT-VOT projekt Magyarország mellett Finnországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovéniában valósul meg.

Részletek a projektről: https://proprogressione.com/projekt/poets-of-today-voices-of-tomorrow/