Külföldi írók a Margón

A kortárs magyar irodalmi élet legnagyobb alakjai mellett idén is számos külföldi szerzővel találkozhattok a Margón. Ha eddig nem tettétek volna, most itt az ideje, hogy megismerjétek őket.

Kim Leine

Norvégiában született, és egy Jehova Tanúi közösségben nevelkedett. Tizenhét éves korában költözött Dániába, majd Grönlandon dolgozott ápolóként. A sziget történelme és kultúrája azóta is rendszeresen visszatér a könyveiben. A Végtelen-fjord prófétái című regényével elnyerte a skandinávok számára a (Nobel-díj mellett) legnagyobb elismerést jelentő kitüntetést, az Északi Tanács Irodalmi Díját. Ősszel jelenik meg magyarul a regény előzménytörténete A szellemidéző és a tiszteletes címmel.

André Aciman

Egyiptomi születésű olasz-amerikai regényíró, esszéista, a Graduate Center of the City University of New York professzora. 2007-ben megjelent Szólíts a neveden című regényét szépirodalom kategóriában Lambda Irodalmi Díjjal jutalmazták. A kötetből Luca Guadagnino rendezett nagyjátékfilmet 2017-ben, amely elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat 2018-ban. 2019 októberében jelenik meg a regény folytatása Találj rám! címmel.

Jón Kalman Stefánsson 

A Reykjavíkban született Jón Kalman Stefánsson Izland egyik fontosabb kortárs szerzője, akit négyszer jelöltek az Északi Tanács Irodalmi Díjára, A halaknak nincsen lábuk című könyvét pedig a Man Booker nemzetközi díjára. Dolgozott kőművesként, mészárszéken, halfeldolgozóban és rendőrként a keflavíki reptéren, később pedig középiskolai tanár és könyvtáros lett. Egyik fő műve, a 2007 és 2011 között megjelent Menny és pokol-regénytrilógia most először olvasható magyar nyelven.

Sissel-Jo Gazan 

Dán író, újságíró és biológus. Århus-ban született, majd Koppenhágában végzett biológia szakon. Műveiben a fiktív irodalmi elemek gyakran a konkrét tudományos kutatások eredményeivel vegyülnek. Első, A dinoszaurusz tolla című regényét számos nyelvre lefordították már, megjelenése után a Wall Street Journal az év legjobb krimijei közé válogatta, és az évtized legjobb dán krimijének is megválasztották.

Afonso Cruz

Cruz portugál író, emellett grafikus és zenész is. Könyveit rendszerint saját alkotásai díszítik, de számtalan mesekönyvet is illusztrált már, és ezen kívül még animációs filmeket is rendez. Írói karrierje 2008-ban indult az Isten húsa (A Carne de Deus) című regényével, majd a magyarul is megjelent A Kokoschka babája 2012-ben elnyerte az Európai Unió irodalmi díját, amelyet a Time Out Lisszabon magazin is az év portugál regényének választotta. Festő a mosogató alatt című regénye ősszel jelenik meg magyar fordításban.

Elisabeth Asbrink

Író, újságíró, Stockholmban és Koppenhágában él újságíróként és íróként is számos díj tulajdonosa. A szerző mindhárom eddigi könyvét August-díjra jelölték. A második világháború utáni Európát bemutató 1947 című harmadik kötete egyidejűleg jelent meg Svédországban, Dániában és Norvégiában 2016-ban, majd pedig elnyerte a Svéd Királyi Akadémia díját.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Izlandi író és újságíró, rádiós műsorvezető. Korábban Salamancában és New Yorkban tanult újságírást. Rádiós műsoraiban számos politikussal és tudóssal interjúzott, a beszélgetéseken keresztül próbál betekintést nyújtani a döntéshozatali folyamatokba és a kortárs politikába. A Sziget című első regénye 2016-ban jelent meg, majd a sikerének köszönhetően 10 országba is eladták a fordítási jogokat. A könyv idén már magyarul is olvasható lesz.