Lars Svisdal: Semmirekellők

"A Semmirekellők a megrekedések és kitörések regénye, a mérgező családi minták és a változások keresztútja." (Moskát Anita utószavából)

A könyvről 

Egy 18 éves lány, Gjoa, megszökik válás miatt szétszakadt családjától, hogy nyári munkát vállaljon egy turistaszállóban Norvégia északnyugati részén. A panziót egy házaspár működteti: Olaug, az asszony, látástól vakulásig dolgozik, miközben férje, Gunnar, inkább csak a vendégekkel beszélget. Ezen a nyáron fiuk, az egyetemen tanuló Ingebrigt is hazalátogat, és hamarosan ő lesz a nehéz helyzetbe kerülő Gjoa egyetlen bizalmasa.

A Semmirekellők a menekülés vágyáról szól, lázadásról és jobb sorsra érdemes fiatalokról, a nemzedékek közötti távolságról és ősi családi viszályokról - és arról, hogy talán a legreménytelenebb helyzetekben is van választási lehetőségünk.

Moskát Anita utószavával

Könyves Magazin kritika

Könyves Magazin beleolvasó

A szerzőről

Lars Svisdal (1985) nynorsk nyelven író, fiatal norvég szerző. Északi nyelveket és irodalmat tanult a bergeni egyetemen. Tanári képesítést is szerzett, középiskolákban tanít angol, illetve norvég nyelvet és irodalmat. Sajátos norvég nyelvjárásban írott regényével 2018-ban elnyerte a pályakezdők Tarjei Vesaas-díját. 2022-ben ő volt Budapesten az Európai Elsőkönyvesek Fesztivál jának norvég vendége.

A szerző október 14. szombaton lesz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vendége.

Könyves Magazin interjú

Könyv megrendelése

A sorozatról

A világ sokszínű, ezernyi kérdéssel és kihívással, de hogy ebből mennyit érzékelünk, leginkább rajtunk múlik. A nyitottságunkon. Azon, hogy van-e bátorságunk valóban megismerni a minket körülvevő valóságot. A Helikon Kiadó és Margó Irodalmi Fesztivál közös gondozásában megjelenő Margó Könyvek sorozatban bemutatkozó 18 európai szerző csupa olyan aktuális, a mindennapjainkat érintő és mindannyiunkat foglalkoztató kérdést feszeget, amelyet mi, olvasók,  ismerünk, látunk, de mivel sokszor az algoritmusok által is megerősített információs buborékjainkból nézzük a világot, el se tudjuk képzelni, hogy lehetnek róluk más álláspontok, nézőpontok is.  A Kreatív Európa program támogatásával útjára indított Margó Könyvek sorozat ehhez a felfedezőtúrához ad muníciót.