Már csak nevében a margón az irodalmi fesztivál

Ősszel harmadszorra, összesítve már tizedik alkalommal szerveztük meg a Margó Irodalmi Fesztivált: a kortárs irodalom magyar és külföldi legjavát bemutató, négynapos rendezvény idén is könyvvásárral egészült ki. Az évente kétszer megrendezett kulturális eseményen ezúttal összesen huszonhat kiadó könyveit árusítottuk, hatvannál több programot, hét koncertet és két színházi előadást szerveztünk, külföldi vendégek érkeztek Dániától Oroszországig, Finnországtól Izraelig, illetve átadtuk a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat is.

Minden eddiginél színesebb és sűrűbb volt a tizedik Margó, amely Budapest Főváros Önkormányzata és a Bookline támogatásával, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) stratégiai partnerségében valósult meg. A jubileumi Margót a CAFe Budapest keretében, a Tesla Budapestben rendeztük meg, október 19-22 között. A négynapos fesztiválon hetven új könyvet ismerhetett meg az eddigi legnagyobb létszámú margós közönség: többek között Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, illetve Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezett, de fellépett a Margón telt ház előtt az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László és irodalmi paródiás könyvével Bödőcs Tibor is. Az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszált: könyvbemutató esteket szerveztünk többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.

A rengeteg könyves program mellett másodszor rendeztünk kedvezményes könyvvásárt is, amin a kiadók és kereskedők a tavalyihoz képest közel kétszeres forgalmat bonyolítottak.

A Margó jellegzetessége, hogy folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez: a Zeitgeist Masterclass-on Ambrus Attila (Viszkis), Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélgettek az újrakezdésről, voltak akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár leveleiből készült előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatával, Cserna-Szabó András pacalt főzött a Tesla udvarán, a Tudósok szabadegyetemi előadást tartott Bukowskiról, Karafiáth Orsolya fúvósokkal lépett fel.

A fesztiválon idén is nagy sikert arattak a gyerekprogramok: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesélt nekik, megnézhették a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de jógázhattak, sakkozhattak is. A fesztivál záróestjén átadtuk a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat: az elismerést és mellette a Bookline és a Balassi Intézet adta szakmai támogatást idén Szöllősi Mátyás kapta Váltóáram című kötetéért, míg a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Tóth Kingának ítélte a szakmai zsűri. A programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

A fesztivál és a friss Margó-díjas is sok helyen jelent meg a kulturális és közéleti sajtóban, a látogatók száma pedig tovább nőtt: bár a következő, nyári fesztivál továbbra is marad a Petőfi Irodalmi Múzemban, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár már “kinőtte” a Tesla klubot, így a jövő év október 18-21. között megrendezendő esemény a tervek szerint új helyszínen, a Várkert Bazárban kap majd helyet.