Margó-díj 2020

Újra itt a Margó-díj, újra keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

A hagyományokhoz híven, immár hatodik alkalommal adjuk át az év legjobb első prózakötetes szerzőjének járó Margó-díjat.

2019-ben Fehér Boldizsár Vak majom című kötetéért, az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon vehette át az elismerést. Korábbi díjazottjaink között van Totth Benedek, aki Holtverseny  című művéért az első Margó-díjat vihette haza. Ezt követően Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című könyvével, majd Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötetével, Mécs Anna pedig 2018-ban Gyerekzár című elbeszéléskötetével érdemelte ki az elismerést.

A Margó Irodalmi Fesztivál - a Könyvesblog szakmai együttműködésével - 2020-ban ismét a legjobb első prózakötetet keresi!

A díj célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek. A nyertes így a díjjal járó 500 ezer forint mellett nagy-nagy médiafigyelemre, próbafordításra és mentorra számíthat. A Bookline 15 millió Ft értékű mádiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Könyvesblogon folyamatosan beszámolunk a jelölési folyamatról, a döntősökről és a győztesről is.

A Margó-díj, melynek kiemelt támogatója a Bookline és az Aegon-díj, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2019. július 1. és 2020. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba.  

Ki nevezhet?

  • A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban nem jelent még meg prózakötete.
  • A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma) tartozó könyve.
  • A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző.

A nevezés feltétele:

  • a könyv 2019. július 1. és 2020. június 30. között jelent vagy jelenik meg
  • kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomban megjelentek
  • a nevezett könyvet 3 példányban el kell küldeni a Margó Irodalmi Fesztivál irodájába: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/c, 4.em. 16. (A művet ekönyv-formátumban is elfogadjuk: margofeszt@gmail.com)

A határidő: 2020. június 30. éjfél

A beérkezett könyvekből egy előzsűri (a Könyvesblog szerkesztői) állítja össze a rövidlistát, majd a győztesről szakmai zsűri dönt ősszel. A díjat 2020. október 10-13. között adják át az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon.