Margófakt

Rendhagyó irodalomórák a Margón

2015 óta szervezünk középiskolásoknak szóló irodalomnépszerűsítő programokat Margófakt néven. A fesztiválokon rendhagyó irodalomórákat tartunk költőkkel, írókkal és slammerekkel. 

2023-al pedig elindult Olvasni kell! címen új olvasásnépszerűsítő és érzékenyítő projektünk. Ennek keretében indítjuk el szeptemberben a Helikon Kiadóval együttműködésben, a Kreatív Európa program támogatásával Margó Könyvek címen sorozatunkat olyan fiatal, európai szerzők megjelentetésével, akik írásaikban csupa aktuális, a fiatalokat kifejezetten érintő és foglalkoztató társadalmi kérdéseket feszegetnek. A Margófakt alternatív irodalomórán ezeket a témákat járjuk körbe és dolgozzuk fel.


10:00-10:45
Én, te, ő, mi, ti, ők - verstan másképp
Simon Márton irodalomórája
Menekültválság, migráció, multikulturalizmus, befogadás, kirekesztés, asszimiláció, diszkrimináció - címszavak, amik nap mint nap tematizálják a híroldalakat, közbeszédet. De mit is jelentenek ezek a fogalmak valójában? Egy óra az érzetek és sztereotípiák árnyékában, irodalmi szövegek segítségével.

   

11:00-11:45

„A drogok szétdúlják álmaimat”

Beszélgetés Andrei Dósa íróval (magyarul)
Andrei Dósa (1985) költő, író, műfordító. Brassóban született, közgazdasági és bölcsész diplomát szerzett, műfordítóként Kosztolányit, Petrit, Kemény Istvánt és sok más kortárs magyar költőt ültetett át román nyelvre. Első regénye, a magyarul 2023 őszén megjelenő Füveskert vakmerő generációs regény sodródásról, útkeresésről, képzelt és józan ábrándokról.

12:00-12:45

Klímaválság - szorongjunk? - slam poetry

Hlinyánszky Doma és Pion István költészeti műsora
A hazai slam szcéna két jeles képviselője oldja a félelmeket, vagy épp kelti a feszültséget a bolygónk jövőjével kapcsolatoban. Slágerszövegek és a Margófaktra írt ős-versbemutatók. Lesz közös teamslam.

 

A szerző személyes jelenléte a Román Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.