Margófakt

2023-al elindult Olvasni kell címen új olvasásnépszerűsítő és érzékenyítő projektünk. Ennek keretében indítottuk el szeptemberben Margó Könyvek címen prózasorozatunkat olyan fiatal, európai szerzők megjelentetésével, akik írásaikban csupa aktuális, a fiatalokat kifejezetten érintő és foglalkoztató társadalmi kérdéseket feszegetnek. A Margófakt alternatív irodalomóráin ezeket a témákat járjuk körbe és dolgozzuk fel.

Idén Horváth Kristóf "Színész Bob", Litkay Gergely, Pion István és Bach Péter rendhagyó irodalomóráira ülhetnek be a középiskolások az őszi Margón. 

Barna-e vagy? Horváth Kristóf “Színész Bob” irodalomórája - Multikulturalizmus, rasszizmus, identitás, befogadás, kirekesztés, asszimiláció, diszkrimináció… Te vajon mennyire éled, mennyire ismered vagy épp gyakorlod ezeket a fogalmakat? Egy óra az érzetek és sztereotípiák árnyékában, irodalmi szövegek segítségével.

Mit tehetne helyettem valaki? Litkai Gergely órája - Szomorú számok vidáman. Túlélés és jóllét. Hulladék és boldogság. Üvegház és üvegház. A Könyves Magazinon futó Bookline Zöld podcast házigazdája, Litkai Gergely (Dumaszínház) saját bevallása szerint multidolgozóként már minden bűnt elkövetett a Földdel szemben, de apró lépésenként átalakította az életét. Inspirációs előadás a világvége elkerülése érdekében.

Leszámolás a zombikkal! Pion István és Basch Péter interaktív előadása - Állandó előadónk, Pion István ezen a Margófakton Basch Pétert, kétszeres magyar bajnok slammert hívja segítségül, hogy a közönséggel közösen, kéz a kézben számoljanak le a generációk óta velünk élő rossz beidegződésekkel, mérgező családi mintákkal, és minden olyan tabuval, amiről szinte senki sem mer vagy szeret beszélni. Anyák, apák, zombik, rettegjetek!

Idén a tarnároknak sem lesz szünet a MargóFakt alatt!

A Margó Könyvek köteteiből válogatva olyan irodalmi szövegelemző / értelmező bemutató órákon vehetnek részt, amelyek anyagához a Margó honlapján később is hozzá lehet majd férni, és saját diákjaikkal is felhasználni a kortárs irodalom bemutatásakor. Az óravázlatokat és a bemutató órákat Pinezits Helga, Proksza Ágnes és Diószegi Endre tervezte és az Ady Endre Gimnázium diákjaival fogják bemutatni egy-egy interaktív foglalkozáson.

Szerzők/Témák

Lars Svisdal: Semmirekellők  - transzgenerációs traumák, lázadás, útkeresés a téma

Vesna Lemaić: Szíves fogadtatás  - turizmus és menekültválság a téma

Andrés Neuman: Magunknak mondjuk – téma az apa-fiú kapcsolat, elengedés, betegség,gyász,