MargóFESZT

Augusztusban egy pici zalai faluba, Szentgyörgyvárra költözik a Margó, sok-sok koncerttel, történettel, beszélgetéssel, zalai ízekkel és persze irodalommal várnak mindenkit. Zene.Irodalom.Zala - ez várható 2024 nyarán is, jövünk a részletekkel hamarosan, addig is mutatjuk milyen volt a MargóFESZT 2023-ban:

Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal várta a látogatókat a Margófeszt. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnyugatibb csatlakozott településén, Szentgyörgyváron, a Balatontól negyedórára változatos kulturális programok várták a látogatókat.

A Margófeszt nyitónapján zene és irodalom kapcsolódott össze Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó estjén, őket pedig az Analog Balaton követte a Nagyszínpadon. A háromnapos programon fellépett még Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszott a Fran Palermo, a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual, glsch (Slow Village), szólókoncerttel érkezett Zalába a Hiperkarma frontembere Bérczesi Róbert. Színpadra lépett az OIEE, a Bence Kalandjai és a Kolibri is.

 

“A Margófeszt egy kicsi kulturális fesztivál nagy élményekkel, amit a helyszínt adó Szentgyörgyvár lakóival közösen hoztunk létre”- mondta Valuska László fesztiváligazgató. “Itt minden megvan, ami egy fesztiválban a legjobb, elindulunk délután egy beszélgetésre, éjjel a koncert vagy a film után már a csillagokat nézzük, a kettő között pedig változatos programokkal, emberekkel, kulturális tájakkal és helyi ízekkel lehet találkozni a falut járva.”

 

A slam poetry szerelmesei a fesztiválon a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban többek között Horváth Kristóf (Színész Bob) és Simon Márton workshopjain tanulhatták a műfajt, a templomkertben délután irodalmi beszélgetések voltak, többek között Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával és Visky Andrással.

Éjszakánként bemutatták a Hat hét, a Kojot, valamint a Magasságok és mélységek című filmet, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárták  a napot. 

A fesztiválon résztvevők a Szeretünk Zala Egyesület vezetésével megismerhetik a helyszínt adó régió különlegességeit, kenuzhattak a Kis-Balatonon, rizling kóstolón vehettek részt Reziben, megtanulhatták a grillázs, vagy a legendás zalai cukorperec készítésének titkait, éjszakánként pedig egy csillagász segítségével fedezhetik fel a különlegesen tiszta zalai eget.A gyerekeket a fesztiválon bábelőadás és játszótér várta. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, a Petőfi Kulturális Ügynökség valamint a Bookline támogatásával megvalósuló Margófeszt helyszíne Szentgyörgyvár, amely Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balatontól 15 perc, és Budapestről is könnyen elérhető.A rendezvény napijeggyel és bérlettel is látogatható, diákoknak és zalai lakosoknak kedvezményes áron. A programokra való eljutást Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítették.

 

A program a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Margófeszt 2023

Támogatás azonosítója: OC-MUV/4-2022/204350

Támogatás összege: 20.000.000 Ft