Megjelent a Margó könyvsorozata

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban, öt szerzővel pedig találkozhatnak is az olvasók a őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A könyvsorozat megjelenését középiskolásokat célzó olvasásnépszerűsítő program kíséri a következő három évben. 

Olvasni kell - állítják a Margó szervezői, ezért is hoztuk létre a 12 éve ingyenesen látogatható Margó Irodalmi Fesztivált, amely találkozási helyet teremt az irodalommal, szerzőkkel, izgalmas és sokszor kényelmetlen témákkal, de legfőképpen az olvasóknak egymással. A fesztiválok, a rendszeres olvasókörök, középiskolásoknak szóló alternatív irodalomórák, a Margófaktok és más olvasásnépszerűsítő tevékenységeink mellett idén ősszel a Helikon Kiadóval közös gondozásban és a Kreatív Európa Program támogatásával elindult Margó Könyvek címen könyvsorozatunk is.  

A világ sokszínű, ezernyi kérdéssel és kihívással, de hogy ebből mennyit érzékelünk, leginkább rajtunk múlik, azon, hogy van-e bátorságunk valóban megismerni a minket körülvevő valóságot. Hiszünk benne, hogy az irodalom nemcsak segít ebben, hanem új kapukat, dimenziókat is nyit meg, ha van bátorságunk közelebb lépni a történetekhez és beszélgetni a fikció által megélhető valóságokról.” – fogalmaz Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. Ezt az alapgondolatot jelképezik a könyvsorozat borítóion lévő tágra nyílt szemek és az azokban található - a könyvek témájára rezonáló - egyedi illusztrációk is. 

A napokban megjelent a Margó Könyvek első hat kötete: a spanyol Andrés Neuman halálról, életről és szeretetről szóló utazása,  a román Andrei Dósa füstfelhőben lebegő generációs elbeszélése, a dán Hassan Preisler magával ragadó self-fictionnel ötvözött társadalmi szatírája, a norvég Lars Svisdal a jóléti társadalom családi konfliktusait bemutató regénye, a flamand Roderik Six disztópiája az ökológiai katasztrófa közepén unatkozó négy diákról, valamint a szlovén Vesna Lemaić története, amely egy menekültcsónakról veri szét a tengerparti idillt. 

A Margó Könyvek  spanyol, román, norvég és szlovén szerzőivel októberben, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár meghívására érkeznek október 12-15. között a Nemzeti Táncszínházba, a Millenárisra. 

A Margó Könyvek projektben a következő három évben további 12 európai szerző köteteit fordítják le, és adják ki Magyarországon. A kötetek mellett könybemutatókkal, a könyvek témáit feldolgozó podcastokkal, a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal együttműködésben középiskolásoknak szóló “Margófakt” alternatív irodalomórákkal, valamint a történetek tanórai feldolgozását segítő óravázlatokkal is készülünk.

A sorozat keretében a következő években bemutatkozó szerzők:

2024: Arnaud Dudek (francia), Asko Sahlberg (finn), Silvester Lavrík (szlovák), Lana Bastašić (bosnyák), Martyna Bunda (lengyel), Ivana Bodrožić (cseh)

2025: Alessandro Mari (olasz), Dora Čechova (cseh), Gerard Donovan (ír), Bruno Viera Amaral (portugál), Tonio Schachinger (osztrák), Alek Popov (bolgár)

További információ a könyvekről ide kattintva.