Így lesz olvasásból zene - koncertek az őszi Margón

Nem múlhat el Margó koncertek nélkül, idén ősszel is három nagyszerű formációt hozunk el nektek a Nemzeti Táncszínházba. Hogyan kapcsolódik Tóth Krisztina, Lev Tolsztoj és a pandémia alatti olvasás a Margó fellépőihez? Cikkünkből kiderül!

Magashegyi Underground
Október 13. csütörtök
20:30 Nagyterem

A Magashegyi Undergroundtól sosem állt messze a költészet világa: bár az az elmúlt másfél évtizedben legtöbben fülbemászó, karakteres rádióslágereikről ismerhették meg őket, a csapat repertoárjában a kezdetek óta szerepelnek versfeldolgozások Parti-Nagy Lajostól, Závada Pétertől, de dolgoztak már Szabó T. Annával is. 2018-ban az addig búvópatakként csörgedező irodalmi szál folyóvá duzzadt: Tóth Krisztinával először közösen léptek fel a Müpában, majd 2020-ban kiadták Titkos életem című albumukat, melynek minden dala a költő-írónő verseire született – az anyagból bakelit is készült, amely a Margó Irodalmi Fesztivál alkalmával lesz először elérhető.

A csapat – a rajongók legnagyobb örömére – egy év pihenő után megújult energiákkal tér vissza a koncertszínpadokra, a műsor gerincét a kortárs versfeldolgozások adják, de elhangoznak az együttes legismertebb dalai is.

A teljes albumba itt tudtok belehallgatni Spotifyon
JEGYEK
Henri Gonzo és a Papírsárkányok
október 14. péntek
20:30 Nagyterem
Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese a pandémia alatti kényszerpihenőben merült el a kortárs magyar irodalomban, ami végül az első saját magyarnyelvű szerzemények megszületéséhez vezetett. Az olvasás inspirálta jegyzetekből, megnezésített versekből, idegennyelvű dalok magyarra fordításából idővel elkészültek első magyar nyelvű dalszövegei is. Mivel egyre több dalkezdemény gyűlt össze, felkereste a multiinstrumentalista Farkas Zazie-t, aki akkoriban végzett a Zeneakadémián, valamint a guineai–magyar származású basszusgitárost, Issiaga Camarát, és 2021 szürreálisan csendes és sötét telén elvonultak egy időre, hogy megkezdjék a közös munkát. 2022-ben pedig útjára is indult Henri Gonzo új, magyar nyelvű projektje, a Papírsárkányok Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével.


JEGYEK

Platon Karataev - A KONCERTRE A JEGYEK ELFOGYTAK
október 15. szombat
20:30 Nagyterem

A zenekar irodalmi kapcsolódását nem kell hosszan kutatni, hiszen Lev Tolsztoj Háború és béke című klasszikusának egyszerűen és őszintén bölcs karakteréről kapta a nevét. A 2016-ban alakult együttes hamar nemzetközi színre lépett, fesztiválokon lépett már fel, mint a Waves Vienna, a Reeperbahn Festival, a szöuli Zandari Festa vagy a Liverpool Sound City, itthon pedig teltházas koncerteket adtak a Müpában, az A38 Hajón és az Akvárium Klubban is. Tavalyi, Atoms című lemezükkel elléptek az eddigi akusztikus iránytól egy hangosabb, grandiózusabb hangzás felé. Első magyar nyelvű albumuk nemrég jelent meg, melyen a dalok fő témája az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények.

A Partért Kiáltó című új lemezt itt tudod meghallgatni

JEGYEK