Önkéntesként a Margófeszten

Önkénteseink beszámolóiból most megtudhatod, milyen élmények várnak rád, ha pár nyári napra te is csatlakozol hozzánk a zalai dombok között, a következő Margófeszten.

"Irodalomszeretők hajnalhasadásig fesztiváloznak a varázslatos zalai tájban", majd kevés alvás után újrakezdik, kifulladásig...


Nekem a Margófeszt aktív kikapcsolódást, dolgos pihenést jelent. Az a három nap amit eltöltöttem Szentgyörgyváron, kérdés nelkül az egyik legjobb része volt a nyaramnak. Az emberek, a helyszín, a hangulat és az atmoszféra mind olyan volt, ami egyetlen gondolatot hagyott maga után: még több ilyet! Már alig várom, hogy ősszel is részese lehessek ennek a csapatnak, és újraéljem ezt a lelkes zsongást, amit a Margón tapasztaltam.

Összefoglalni nem tudnám az élményeimet, ezért csak egy részletet emelnék ki közülük: minden önkéntes matraca mellett láttam könyvet. Hiába érkeztünk teli hátizsákkal, mindannyian betettük a táskánkba azt, amit éppen olvastunk. Számomra nincs ennél nagyobb bizonyosság abban, hogy hitelesen képviseljük a fesztivál szellemiségét és odaadással fordulunk a látogatók felé, hiszen mind osztozunk az olvasás szeretetében.

Nekem ez volt a nyaralás!!! Mindent!!! Köszönöm!!! Mindig nagy élmény!! Ügyesek vagytok, csak így tovább!!!

Mit jelent nekem a zalai Margófeszt? Ha röviden, csak pár szóban szeretném megfogalmazni: A komfortzóna elhagyása otthon :) Otthon, mert bár a fővárosban élek, zalaiként azt gondolom, hogy Bereményi Géza Hevesi Színházban való tevékenysége óta, ez a legjobb dolog, ami Zala megye kulturális életével történhetett. A Komfortzóna elhagyása profán módon, viszont azt is jelenti, hogy önkéntesként nemhogy, nem ciki padokat pakolni a Holdfényben, de egy olyan, közösség összekovácsoló program is, amelyből még jó pár Margófeszt is profitálhat. Mert bár az olvasás magányos tevékenység, a könyvekről, irodalomról való közös gondolkodás, különösen egy irodalmi fesztivál tető alá hozása igazi közösségi élmény, olyan amire csak egy Kollár-Klemencz László idézettel tudok felelni: "Ezt is elviszem magammal...."

Kikapcsolódást, megnyugvást hoz nekem a Margófeszt, amikor kiszakadok a hétköznapokból, megállok, és élvezem a vidéki békét, hangulatot, miközben pörög a fesztivál, a vendégek, önkéntesek, szervezők, háttérből este zene hallatszik, mégis nyugalom van és csönd.

Én ezer éve önkénteskedem az őszi és a tavaszi Margón, a nyári valahogy mégis mindig más. Valószínüleg a környezet és a lokáció miatt, de olyan meghitt az egész, hogy mindenképpen egy óriási nyári élményként marad meg.

Nekem az összes Margó, de különösen a Margófeszt egy párhuzamos univerzum, ahol pár napra teljesen ki lehet szakadni a mindennapokból, és egy szuper csapat részeként hozzá lehet járulni valami fantasztikus dologhoz. A Margó nekem a szuper programokon túl a közösségről szól, ami mindig feltölt, és ahol igazán jó barátságok születnek. A Margófeszten a varázslatos környezet, a nyugalom és a családias légkör csak külön bónusz.

Ugyancsak másodszorra voltam a Margófeszten, tudom azt mondani, hogy erre a 3-4 napra már oda is hazatérek. Szeretem a zene és az irodalom találkozását, s ez Szentgyögyváron igazán organikus módon, a gyönyörű természetben történik. Az a jó ebben a "pici" fesztiválban, hogy még megvalósul a közvetlenség a szervezők, fellépők, az önkéntesek és a fesztivállátogatók között, összeköt minket a sok közös érték, és ez mindenkinek tud bizonyosságot adni, hogy nincs egyedül. Jó ismerősre taláni az ismeretlenekben.