Pszichológia és önismeret témájú programok

Az idei tavaszi Margón 3 napon át a legfrissebb megjelenések kapcsán többek között olyan témákkal foglalkozunk, mint a szülővé válás, drog, háború, történelem, fogság, szabadság, újrakezdés és megbocsátás. Ebben a cikkben a pszichológia, önismeret témájú könyvbemutatókat és programokat gyűjtöttük össze.

Május 11. csütörtök 19.15 Hajó

Vadadi Adrienn: Emlékfestés

A szerzővel Gyárfás Dorka beszélget.

Noa a harmincas évei derekán járó sikeres, gyönyörű festőnő elakadt az életével. Rendre kilép a kapcsolataiból néhány hét vagy néhány hónap után, pedig semmi másra nem vágyik jobban, mint hogy az igaz szerelmen keresztül megtalálja a boldogságot. Amikor már festeni is képtelen, pszichológushoz fordul, ahol kiderül: Noa gyermekkorát súlyos trauma terheli, és amíg ezzel nem néz szembe, amíg ezt nem dolgozza fel, addig esélye sem lehet a továbblépésre.

Miközben az apjával kapcsolatos emlékein dolgozik, barátnője, Judit tanácsára beiratkozik egy önismereti tréningre, ahol találkozik egy fiúval. Noa az első perctől kezdve úgy érzi, régóta ismerik egymást. A fiú nemcsak a szerelem addig soha át nem élt élményével ajándékozza meg, hanem Noa múltjának feltárásában is különös szerepet kap.

Az igazi feladvány azonban csak ekkor következik: vajon hosszabb távon is együtt tudnak maradni?

Az Athenaeum Kiadó programja.

Május 12. péntek 16.00 Hajó

Lélekzacc Irodalomterápiás Műhely: Pszichológia és irodalom

A Lélekzacc Irodalomterápiás Műhely 2022-ben alakult Balikó Fanni és Matuz-Budai Tímea vezetésével. Mindketten végzett pszichológusok, Fanni a PTE Pszichológia Doktori Iskola doktorandusz hallgatója, irodalomterapeuta, Tímea egyetemi tanársegéd, a PTE Pszichológia Doktori Iskola doktorjelöltje, képzésben lévő család- és párterapeuta, gyászkísérő.

Irodalomterápiás önismereti csoportjaink olyan szövegek köré szerveződnek, amelyek a résztvevők hasonló problémáit célozzák meg. Foglalkozásaink elsősorban a felnőtt életbe való kilépéssel járó nehézségekre és a megküzdés támogatására fókuszálnak. A szövegek mentén kialakuló beszélgetés fontos felismerésekben segíthet. Mindezt kreatív írásgyakorlatok egészítik ki, így a formálódó érzések önálló alkotásokban is kifejezést nyerhetnek. Interaktív workshopunkon a résztvevők betekinthetnek a pszichológia és az irodalom kapcsolódási pontjaiba, és kipróbálhatják, hogyan dolgozunk irodalmi szövegekkel egy önismereti csoportfoglalkozáson.

A Lélekzacc Irodalomterápiás Műhely programja.

Május 12. péntek 20.00 Kristály Színpad

Thomas Erikson: Idiótákkal körülvéve – szerzői standup

Angol nyelvű program.

Te milyen színű vagy? Vajon egy impulzív, beszédes sárga, aki általában a társaság középpontja? Egy rendmániás, analitikus kék, akinél még a törölközők is derékszögben állnak? Talán egy célorientált, öntudatos vörös, akárcsak a vezetők többsége? Vagy egy türelmes, csapatjátékos zöld, mint amilyen Jézus is volt? Érezted már úgy, mintha mindenki szembejönne? Vannak olyan ismerőseid, akik akkor sem értik meg mit akarsz mondani, ha már hangosan beszélsz velük? Ebben az esetben ez a könyv neked szól. Tele olyan valódi élethelyzettel, melyben garantáltan felismered magad és a körülötted élőket. „Aha, ez tényleg én vagyok!”, máskor meg, „Á, akkor ezt ezért csinálja…”

Az Idiótákkal körülvéve egy szórakoztató, olvasmányos és mindenekelőtt rendkívül hasznos útmutató mai világunk és embertársaink megértéséhez. Hétköznapi példáit könnyen érthető tudományos alapossággal veszi górcső alá, ezzel segít az olvasónak megérteni a kommunikáció különböző módjait. A mindennapos konfliktusok egyik leggyakoribb oka a rossz kommunikáció – miután elolvastad ezt a könyvet, garantáltan kevesebb idióta lesz körülötted. Találd meg az utat te is magadhoz és a többiekhez!

Nemzetközi bestseller, Svédországban több mint 600 000 eladott példánynál jár. Eddig 40 országban jelent meg.

A Centrál Kiadó programja.

Május 13. szombat 14.00 Hajó

Herner Dorka: Lélekmódváltás. Önismereti eszközök egy felszabadultabb élethez

A szerzővel Al Ghaoui Hesna beszélget.

Sokan nem értjük még magunkat sem – vajon mi a bajunk, mikor elvileg elégedettek lehetnénk? Úgy látjuk, hogy másoknak sokkal súlyosabbak a gondjaik, miközben azt érezzük, hogy bennünk van a hiba, vagy abban, amit csinálunk, amiért nem tudunk fölszabadultabb életet élni. Pszichológusként tapasztalom, hogy nincs fölmentése senkinek, legyen akármilyen gazdag, legyen bárhány gyereke vagy diplomája: élni mindahányunknak emberpróbáló. Lelkünk állapotát nem lehet úgy összemérni, mint a lábhosszunkat, és nincs traumamérleg sem, amire rárakhatnánk egyikünk vagy másikunk nehézségeit. Nem hibásak vagyunk, hanem köztünk és a fölszabadult élet közt húzódik egy üvegplafon, amit viszont lehetséges áttörnünk! Ha problémáink alábecsülése vagy elfojtása helyett eszközöket használunk, akkor a nehézségeink feleannyira sem fognak nyomni, a belső szabadságunk pedig a duplájára nőhet.

Herner Dorka pszichológus, coach, ötgyerekes anyuka. A Lélekmódváltás a második könyve, melyben saját példáin, de bárkinek ismerős, hétköznapi helyzeteken keresztül mutatja be, hogy hogyan tudja átugrálni az élet kátyúit

„Herner Dorka a legtörékenyebb pillanatokban képes olyan útravalót adni egy jól irányzott gondolattal, amely három síkon hat egyszerre. Tükröt tart, hogy felismerjük, éppen melyik érzés kerített minket a hatalmába, és vette át az irányítást a gondolataink felett. A saját, személyes történetén keresztül elhiteti velünk, hogy normális dolog esendőnek lenni, sőt érdemes empátiával fordulni saját magunk felé is. Valamint felvisz madártávlatba, hogy beszűkült állapotunkból felemelkedve rálássunk a megoldásokra. Engem ez a csodálatos könyv is pont így vezetett végig a lélekmódváltás labirintusán.” Al Ghaoui Hesna

A Centrál Kiadó programja.

Május 13. szombat 19.15 Hajó

Gedő Ágnes: Újratervezés. Önismeret 40 felett

Túl a negyvenen az ember tele van tapasztalattal és higgadt bölcsességgel – mégis sokszor csak fásultságot és kiábrándultságot érez. Hiszen ez az a korosztály, amelyik a legtöbb terhet cipeli: felelősséggel tartozik a munkájáért, a gyerekeiért, a szüleiért, a párkapcsolatáért, a családja anyagi biztonságáért is. Könnyen érezhetjük azt, hogy bár ahogy a gyerekek lassan felnőnek, új életszakaszba lépünk, mégis beleragadtunk egy élethelyzetbe, amiből nem látjuk a kiutat. Megváltozik a testünk, a párkapcsolatunkból kiveszett a régi lendület, és átkerültünk a középkorúak kategóriájába.

Ez a könyv azoknak szól, akik mindezzel együtt izgalmas és értelmes életre vágynak, és úgy gondolják, hogy a helyük bőven nem a „futottak még” kategóriában van 40 felett sem. Kiderül belőle, hogy az ilyenkor megjelenő nyugtalanító gondolatok valójában üzenetek, amelyek az elme eddig talán kevésbé ismert, titkos szereplőjétől jutnak el hozzánk. Ismerkedjünk meg ezzel a tudat mélyebb szféráiban lakó, óriási erőforrásokkal rendelkező idegennel, és kerüljünk közelebb hozzá! Ezt az önismereti utat segítik a könyv második felében található kérdések és gyakorlatok, amelyeknek a különlegessége, hogy a QR-kódok segítségével rögtön meg is hallgathatjuk a segítő hanganyagokat. 

Gedő Ágnes pszichológus Székesfehérváron él, és kifejezetten a középkorú, Magyarországon élő felnőttek számára írta ezt az izgalmas önsegítő könyvet. A szerző több évtizedes pszichológusi gyakorlatának köszönhetően a feladatok mellett belepillanthatunk a hasonló cipőben járó kortársak történeteibe, és friss inspirációt nyerhetünk ahhoz, hogy elinduljunk a változás útján.

A Jaffa kiadó programja.

A fenti programok mellett új kötetekkel érkezik: Agócs Írisz, André Ferenc, Bánhidi Lilla, Bechroz Boochiani, Berta Ádám, Cserhalmi Dániel, Dezső András, Andrei Dósa, Falcsik Mari, Ferber Katalin, Gál Ferenc, Grecsó Krisztián, Háy János, Hetényi Zsuzsa,  Jobst Ágnes, Kemény Zsófi, Kerékgyártó István, Kiss Judit Ágnes, Klacsmann Borbála, Kleinheincz Csilla, Lugosi Viktória, Mechiat Zina, Ménes Attila, Pléh Csaba, Rakovszky Zsuzsa, Rusvai Mónika, Szendi Nóra, Tompa Andrea, Török András, Turi Tímea, Vida Gábor, Závada Péter. A beszélgetéseket többek között Al Ghaoui Hesna, Fiala Borcsa, Kováts Adél, Krusovszky Dénes, Ott Anna és Till Attila vezetik. A köteteket a bemutatók után nemcsak beszerezni, de dedikáltatni is lehet majd a Bookline Teraszon. 

Részletes program ide kattintva érhető el.