Sétálj velünk a Margón! Nádas Péter művein keresztül olvassuk Budapestet

Egy városnak annyi arca van, ahányan megfordulnak benne, és mint egy jó könyvből, mindenki kiolvashatja belőle a saját történetét. Az őszi Margó alatt az októberben 80. születésnapját ünneplő Nádas Péter szövegei segítségével új szemmel járjuk végig Újlipótváros és a Svábhegy utcáit.

Újlipótvárosi villanások – Séta a Világló részletekben
Október 15. 11:00
Találkozási pont: 1055 Budapest, Jászai Mari tér, a Nagy Imre-szobornál

„Végül is, amit a saját életünkről egymásnak elbeszélhetünk, az egyáltalán nem olyan különös, hogy a másik ember életében ne lenne számos hasonló, s a hallgatás csöndjében éppoly kivételesnek tetsző eset; azért mesélünk,mert biztosan tudjuk, hogy a másikban is ott szunnyad ez a mese.”
Nádas Péter grandiózus memoárja, a Világló részletek, nemcsak gyerekkorát és családját mutatja be, de a 20. század legmozgalmasabb évtizedeinek és Budapest hétköznapjainak is emléket állít.Történetei mindannyiunk közös történelme – sétánkon ezeket a kapcsolódásokat bontogatjuk Nádas szövegeiből építkezve.

Részvételi díj: 2800 Ft
Sétavezető: Szeder Kata

JEGYEK


„Fölmegyek a hegyre” – Séta a Svábhegyen
Október 16. 14:30
Találkozási pont: 1125 Budapest, Diana utca 4., a Jókai Mór Általános és Német
Nemzetiségi Iskola előtti park

„Amikor én még a hegyen laktam, akkor nem mondta az ember, hogy a Szabadsághegyen lakik, hiszen a szabadságot oly nehéz kimondani. Főleg akkor, ha kevés van belőle. És amikor én a hegyen laktam, akkor nem volt bőviben. Meg azt sem mondta volna az ember, hogy a Svábhegyen lakik, habár az idősebb emberek így nevezték. Annak viszont, hogy miért felejtettük el egy időre a hegynek ezt a becsületes régi nevét, oly sok oka van, hogy szinte elő sem számlálhatom. Akik tisztességesen studírozzák a történelmet, tudják, miről beszélek…”
Nádas Péter legelső megjelent elbeszélése, A Biblia és más művei segítségével fedezzük fel a hajdan szőlőkkel borított, majd kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyből a 20. század zűrzavaros évtizedeinek egyik fontos helyszínévé vált Svábhegy történetét.

Részvételi díj: 2800 Ft
Sétavezető: Bátorkeszi-Kiss Ákos

JEGYEK