Szöllősi Mátyásé az idei Margó-díj!

Szöllősi Mátyás Váltóáram (Európa, 2016) című novelláskötete kapta a legjobb első prózakötetnek járó díjat az őszi Margó zárónapján a Teslában. A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa Tóth Kinga és a Holdvilágképűek lett.

Szöllősi költőként debütált (Aktív kórterem, 2010), írt már drámát, volt szerkesztő és fotóriporter, és a nevéhez köthető a város jellegzetes arcait felvillantó Budapest Katalógus is. Első prózakötetében kilenc novella kapott helyet, melyek szervezőeleme az Orion felrobbant csillagának mindent beterítő fénye, ez azonban csak a háttér. A Váltóáram valójában hétköznapi történések láncolata, Szöllősi aprólékos pontossággal rögzíti a hétköznapok minden rezdülését, legyenek bármennyire is fájóak vagy nyugtalanítóak is.

“Ha az ember egyedül van, mint ahogy az az írásban is történik, akkor csak az segíthet, ha azon keresztül is emberekkel foglalkozol, és kapcsolatot tartasz velük. Én erre törekszem” - nyilatkozta a szerző a Könyvesblognak, rögtönzött köszönőbeszédében pedig nagyon örült, hogy épp egy Tesla nevű helyen vehette át a díjat, hiszen Nikola Tesla nevéhez fűződik a váltóáram rendszerének megvalósítása.   

A MARGÓ DÍJRÓL

Magyar irodalmi díj, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsítő magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, mely minden évben a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár. 2015-ben hirdettük meg először a Margó Irodalmi Fesztivál és a Könyvesblog szakmai együttműkdésével.

A díjat, amellyel félmillió forintos pénzdíj és a fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár, idén harmadik alkalommal adták át. Az elismerés részeként a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és eljuttatja külföldi könyvfesztiválokra. A 2015-ös Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, amelynek francia kiadása nemrég jelent meg. Tavaly Milbacher Róbert kötetét, a Szűz Mária jegyesét találta a legjobbnak a zsűri. Az idei pályázatra huszonnégy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, a legjobb háromba Szöllősi mellett Gyurkovics Tamás (Mengele bőröndje - Josef M. két halála, Kalligram, 2017) és Pető Péter (Leshatár, Kalligram, 2017) jutott.

Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke mellett a zsűri tagjai idén Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, valamint a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében Szabó Zsuzsa, és a Margó Fesztivál főszervezője, Valuska László voltak. A Margó-díj zsűrizése során a nevezett címek között ugyanolyan feltételekkel mérettetett meg ismert és ismeretlen szerző, fiatal vagy kései kezdő, sci-fi, betegségpróza és ifjúsági regény is.

A Margó-díj mellett a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Holdvilágképűek (Magvető, 2017) című kötetéért, amelyben az immunbetegségekben szenvedőknek ad nyelvet, Tóth Kinga kapta.

A program különdíja, amelyet a Főváros olyan fiatalok támogatására hívott életre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében, Budapest élménycsomaggal jár. A különdíjat először Papp-Zakor Ilka (Angyalvacsora, PRAE-JAK, 2015) tavaly Morsányi Bernadett (A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek, Kalligram, 2015) kapta.

DÍJAZOTTAK

2015: Totth Benedek: Holtverseny
2016: Milbacher Róbert:Szűz Mária jegyese
2017: Szöllősi Mátyás:Váltóáram