Velünk margózik majd Kim Leine is

Scolar Kiadónál jelenik meg Kim Leine A szellemidéző és a tiszteletes című könyve, amelyet maga a népszerű skandináv író mutat be a Margón.

Szeptember végén, a Scolar Kiadó gondozásában jelenik meg Kim Leine újabb húsbavágó könyve, A szellemidéző és a tiszteletes. A mű a Végtelen-fjord prófétáinak előzménytörténete, amiről a Könyvesblog késztett interjút a szerzővel. A várva várt bemutató apropóján pedig a az író nagysikerű Kalak című regényét választottuk a Margó Olvasókör második olvasmányának. 

A szellemidéző és a tiszteletes története két szálon játszódik:

Egyrészt 1724-ben a grönlani Godthåb telepen, ahol a címben szereplő tiszteletes és a szellemidéző sorsa is egybefonódik. A dán misszionárius, Hans Egede minden tettét a szent cél irányítja: meg kell térítenie a bennszülötteket, akik pogány hitükkel az ördögöt szolgálják. Egy nap, úgy hiszi, a sors egy különleges grönlandi gyermekkel ajándékozza meg. A tízéves fiú, a felesége halála után egyedül maradt grönlandi sámán, Aappaluttoq gyermeke. A gyerek súlyosan megbetegszik, így a férfi a dán Egede tiszteletes és felesége, Gertrud gondjaira bízza, míg újra egészséges nem lesz. A lelkész azonban nem adja vissza a fiút az apjának. A két férfi harcolni kezd a fiú lelkéért.

A másik történetszál 1728-ba, Koppenhágába kalauzolja az olvasót.  Itt IV. Frigyes király utasítására elítélteket és prostituáltakat kényszerítenek házasságra, majd Grönlandra viszik őket, hogy meghódítsák és benépesítsék az ígéret földjét a Dán Birodalom számára. A telepen azonban rettenetes körülmények várják őket: a kegyetlenül hideg időjárás, az éhezés, a rengeteg alkohol mind hozzájárulnak az elszabaduló indulatokhoz, a betegségek pusztításához és a tömeges halálhoz…

Kim Leine műve a legapróbb részletekig betekintést nyújt az emberi tettek motivációiba, a lélek sötét útvesztőibe. Egyúttal azonban kíméletlen kritika is, a nyugati kultúra és az annak alapját jelentő kereszténység megsemmisítő bírálata.