Vesna Lemaić: Szíves fogadtatás

"Lemaić prózája képes az eltűnteket megtalálttá, a némákat hallhatóvá, a láthatatlanokat láthatóvá, a névteleneket ismertté tenni." (Borda Réka utószavából)

A könyvről

A szlovén szerző kisprózái elsősorban a turizmus és a migráció tapasztalatait állítják szembe egymással. A történetekben minduntalan az otthonosság és az idegenség, a beilleszkedni és a kitaszítani akarás, a hovatartozás és a kirekesztés érzései találkoznak, amelyek a mi és a mások közötti különbségből, távolságból fakadnak. A töredékesség élményét keltő, mozaikszerűen egymásba illeszkedő írások látszólag a felszínen zajló történéseket - egy menekülttábor hétköznapi gondjait vagy épp a tömegturizmus banális helyzeteit - rögzítik, ám ezek mélyén mindig súlyos egyenlőtlenségek, igazságtalanságok rejlenek.

Borda Réka utószavával

Könyves Magazin kritika

Könyves Magazin beleolvasó

A szerzőről

Vesna Lemaić (1981) szlovén írónő, két regény és három díjnyertes elbeszéléskötet szerzője. Írásait számos nyelvre lefordították, egyik írása bekerült a Best European fiction 2014 című antológiába. A Živa književnost (“Élő irodalom”) nemzetközi irodalmi-zenei fesztivál egyik szervezője, a “Névtelen olvasók” klubjának megalapítója, rendszeresen tart kreatív írás műhelyeket fiataloknak. 2012-ben ő volt az Európai Elsőkönyves találkozó szlovén vendége.

Könyves Magazin interjú

Könyv megvásárlása

A sorozatról

A világ sokszínű, ezernyi kérdéssel és kihívással, de hogy ebből mennyit érzékelünk, leginkább rajtunk múlik. A nyitottságunkon. Azon, hogy van-e bátorságunk valóban megismerni a minket körülvevő valóságot. A Helikon Kiadó és Margó Irodalmi Fesztivál közös gondozásában megjelenő Margó Könyvek sorozatban bemutatkozó 18 európai szerző csupa olyan aktuális, a mindennapjainkat érintő és mindannyiunkat foglalkoztató kérdést feszeget, amelyet mi, olvasók,  ismerünk, látunk, de mivel sokszor az algoritmusok által is megerősített információs buborékjainkból nézzük a világot, el se tudjuk képzelni, hogy lehetnek róluk más álláspontok, nézőpontok is.  A Kreatív Európa program támogatásával útjára indított Margó Könyvek sorozat ehhez a felfedezőtúrához ad muníciót.