Fesztivál programok

vissza

06. 12. szerda 21:00Petőfi Irodalmi Múzeum - Díszterem

A Nibelung-lakópark / Térey János emlékére

Mundruczó Kornél rendezővel Valuska László beszélget.

A Nibelung-lakópark
magyar filmdráma, 100 perc, 2009

Térey János A Nibelung-lakópark című drámája igazi korrajz: katasztrófajáték, olyan átfogó és rétegzett mű, mely a wagneri hagyományt felelevenítve, egy mítosz kereteiben ad hírt a máról, a mai Magyarországról. A világ, amelyet egy lakópark jelképez, bajban van. A két tőkés család sarjaiból, ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén billeg.
Hagen, aki félisten csak az istenek között, bosszút esküszik a hatalomra jutottak ellen, akik nélkülözni merték őt birodalmuk vezetésében. Cinkostársaival úgy döntenek, hogy a világ megérett a pusztulásra. Terve ördögi, és mint minden ördögi terv: tökéletes. Szellemes terrortámadásokkal tartja félelemben az elkényelmesedett polgárokat. Titáni küzdelmükben azonban természetesen nem csak a világ, de ők maguk is bukásra vannak ítélve.
A Krétakör színészeivel készült előadást a rendező Mundruczó Kornél vette filmre a Lipót néven ismert intézmény (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) elhagyott falai között. Egy kísérteties térben bolyongva követhetjük nyomon, hogy miként mélyül egyre a fenyegetettség és a káosz.


RENDEZŐ: Mundruczó Kornél
ÍRÓ: Térey János
OPERATŐR: Dobos Tamás
VÁGÓ: Jancsó Dávid
PRODUCER: Gáspár Máté, Petrányi Viktória
LÁTVÁNY: Ágh Márton
JELMEZ: Breckl János
ZENE: Tallér Zsófia, Bozsóki Lichtenberger, Imre, Nyirő Gergely
Darvas Kristóf

SZEREPLŐK: Rába Roland, Nagy Zsolt, Gyabronka József, Péterfy Bori, Sárosdi Lilla, Láng Annamária, Somody Kálmán, Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Scherer Péter, Tóth Orsi, Katona László, Terhes Sándor, Tilo Werner