Fesztivál programok

vissza

10. 12. csütörtök 20:00Kamaraterem / Nemzeti Táncszínház

András László és Babiczky Tibor könyvbemutatói

A szerzőkkel Czinki Ferenc beszélget

András László: Vad vidék
„Azt álmodtam, hogy kőből volt a világ”. Mitikus helyzetek és mintázatok kelnek újra életre
a kötetben, bizonyítva, hogy a modernitás lényegi jegyei értelmezhetők a segítségükkel.
Akár az atlantiszi baráthoz címzett hitetlenkedés a jóslat igazságáról, akár az újszövetségi gondolatokra történő reflexiók, mint a korinthosziakhoz írt első levél szeretethimnuszának kijózanító „szövegváltozata”, akár a Kavafisz-sort mottóul választó tűnődés a vereségről, a versek ennek a múltnak az érvényességét jelenítik meg. Sok közülük az útról és az úton levésről szól, nem pedig a megállapodottságról. A városban, amelynek megénekléséhez a Múzsa segítségét hívja a költő, a politeizmus sokfélesége honol, miközben felsejlik azt ezt tagadó erő is. Az antikvitástól örökölt témák újra fogalmazása alkalmat teremt arra, hogy szembe nézzünk ezzel a sajátos hagyománnyal, miközben ez néha az ironikus megnyugvásig vezethet el: „Arra ébredtem, hogy csak én vagyok kőből”.
Lautner Péter
 
Babiczky Tibor: A tengerről
„A jelen, akár a korall, /mindig elsüllyedt dolgokon tapad”, olvasható Babiczky Tibor egyik versében. Ezek az elsüllyedt dolgok azonban nem semmisültek meg. Nagyon is éreztetik a hatásukat. A költő pedig, akár egy búvár, a verseivel alászáll, hogy földerítse őket. Ami elérhetetlennek látszó mélységekben volt, azt felszínre hozza, ami távolinak látszott, arra saját belsőjében talál rá. A mediterrán fényt hívja segítségül. Ez világít be oda, ahol addig sötétség volt. Ez a fény nemcsak a sokszor megidézett Itáliának és Görögországnak a fénye, hanem az elsüllyedt antikvitásé is. A mítoszok hősei megelevenednek, akik az antikvitásban éltek, kortársaink lesznek. A költő pedig, üljön a tenger partján vagy háza előtt, egy kőrisfa alatt, az időtlenné tágult pillanatból szól hozzánk, amelyben múlt és jelen immár egybeér. „Istenekről mit se tudva /csak isteneket láttam”, írja. E nem sejtett istenek fogadják a kötet olvasóját.
Földényi F. László
 
A Kalligram Kiadó programja.
 
 

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivállal közös program. 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár kiemelt támogatója a: Bookline.

A programok az MVM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

 
Az őszi Margóról:

A kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti koncertek – erre számíthatsz 2023. október 12–15-én a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Idén is átadjuk a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, bemutatkozik a Helikon - Margó Könyvek sorozat és a négy nap programjai során kiderül, melyik köteteket érdemes forgatni a következő hónapokban, hiszen #olvasnikell.

 

Helyszín:

Millenáris - Nemzeti Táncszínház 

 

Jegyinformációk:

A Margó könyvbemutatói ingyenesen látogathatóak, ülőhelyeket érkezési sorrendben tudunk biztosítani, a férőhelyek függvényében.

 

Az alábbi programokra jegyváltás szükséges:

Kedvencek temetője 

Csillaglekvár

Slow Village

Egyedi-Beck: Fishing On Orfű

 

JEGYVÁSÁRLÁS: https://lisztunnep.hu/programok

Könyvvásár & dedikálási lehetőség:

A fesztivál 4 napon keresztül folyamatosan várja a látogatókat a Bookline standján a Margón bemutatott kötetekkel, és más kedvencekkel, újdonságokkal, kedvezményekkel. Minden könyvbemutató után lesz alkalom dedikáltatásra, ezek pontos részleteiről az esemény előtt online, illetve a helyszínen tájékozódhatsz.

A Margón fellépő szerzőkről a könyvesmagazin.hu-n olvashatsz részletesen.