Fesztivál programok

vissza

10. 18. vasárnap 11:00

Könyves Séták: Budapest x Duna

Budapest Dunája, a Duna Budapestje - Duna menti séták

A Duna Európa második leghosszabb és a világ „legnemzetközibb” folyója. 10 országon és 4 fővároson át 2850 kilométernyi víz – és minden, ami ezzel jár: „A Duna mint emlékezés. Újrafölfedezése az összetartozás mozzanatának. Népeket összekötő országút. Dunának, Oltnak egy a hangja. A Duna mint Európa sine qua nonja. A kulturális sokszín folyékony kódja. A kontinens ütőere. Történelemfolyó. Időfolyó. Kultúrfolyó. Szerelemfolyó. Népeket összekötő béklyó. Szabadságbilincs.” (Esterházy Péter: Hahn-Hahn grófnő pillantása)
És mit jelent a Duna Budapestnek, vagy fordítva, a Dunának Budapest? Miként formálták, alakították egymást – hol kérve, hol kéretlen?
Az őszi Margó keretében szervezett Könyves Sétáinkon a város és folyó viszonyáról, illetve ennek kulturális, irodalmi lenyomatairól mesélünk, felelevenítve keltákat és rómaiakat, törököket, Habsburgokat, árvizeket, háborúkat, grandiózus építkezéseket, aranykorokat, közben pedig megidézve Karinthyt, Krúdyt, Kosztolányit, József Attilát, Nádas Pétert,Vámos Miklóst, Esterházyt és még sokakat.
 
Időpontok: 2020. október 17. szombat 11 óra és október 18. vasárnap 11 óra
A séták hossza: 2,5 óra

Találkozás és indulás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Várkert Bazár, 1013 Ybl Miklós tér 2-6.
Érkezés ugyanoda

Létszám: max. 30 fő

Jegyár: 2800 Ft · Jegyvásárlás online a www.cafebudapestfest.hu oldalon, valamint a CAFe Budapest jegyértékesítési pontjain.