Fesztivál programok

vissza

06. 12. szerda 20:30Petőfi Irodalmi Múzeum - Vörös-szalon

“Rendszerváltás csoportterápia“ - avagy túléltük, de hogyan?

Moderátor: Szabó Amanda

Az “Ezentúl lesz banán! – novellák a rendszerváltásról“ című kötet szerzői kibeszélik rendszerváltással kapcsolatos traumáikat Szabó Amanda (írói álneve: Szabó Borbála) mentálhigiénés háziasszonyunk segítségével.

Tudtátok?
Volt egy olyan év, amikor még nem volt Facebook, nem volt Instagram. Se Youtube, se Google. Telefon csak vezetékes volt, a tévék pedig akkorák voltak, mint ma egy sütő. És volt köztük még fekete-fehér. Az amerikai filmek még hónapos késéssel jutottak el a magyar mozikba, és a tévében csak három csatorna volt, vagy talán négy.

És akkor, abban az évben, legalábbis az elején, még itt voltak az oroszok, a gyerekek még kisdobosok, a nagyobbak pedig úttörők voltak. Annak az évnek az elején még csak egy párt volt Magyarországon, és mindenki tudta, hogy nem érdemes szavazni. Úgysem változik soha semmi.

Aztán minden megváltozott.

“Megérhettem, hogy az ország együtt ugrott fel örömében: juhé, magyar köztársaság lettünk! Nekem mégis hiányérzetem van. Nem, nem a szocializmus hiányzik. Inkább az az ugrálós pillanat, mikor az egész ország lába a levegőben volt. Mert akkor mi magunk voltunk a változás, együtt cselezve ki egy pillanatra a gravitációt.” - Gévai Csilla

A kötet szerzői: Lackfi János, Vörös István, Kiss Noémi, Mészöly Ágnes, Laboda Kornél, Győri Hanna, Gerőcs Péter, Bendl Veronika, Gévai Csilla, Mán-Várhegyi Réka, Karafiáth Orsolya, Molnár T. Eszter, Magyari Péter, Kiss Judit Ágnes, Szabó Borbála
Illusztrátor: Baranyai (b) András

A Tilos az Á Kiadó programja.