Fesztivál programok

vissza

10. 18. vasárnap 16:00Kisszínpad - Várkert Bazár

Versum. Kortársak. Klasszikusok. A nemzetközi líra könyvsorozata

Nádasdy Ádám és Krusovszky Dénes beszélget

 A 21. Század Kiadó új sorozata, mely a világirodalom mai klasszikusait hozza el Neked.

A líra az irodalom egyik veszélyeztett faja: ha nem vigyázunk rá, kipusztul az életünkből. Ezért versek kiadásába fogni manapság kulturális környezetvédelem. A 21. Század Kiadó nemzetközi lírasorozatának elindításával társadalmi küldetést is teljesít, miközben a világirodalom lebecsesebb kincseivel ajándékozza meg olvasóit. A Krusovszky Dénes által életre hívott online költészeti fórum, mely évek óta szemlézi kiváló ízléssel a kortárs és klasszikus líra alkotásait friss műfordítások által is, most végre könyvformában is elérhető lesz. A Versum Könyvek első két tagja John Ashbery: Önarckép konvex tükörben, melynek verseit Krusovszky Dénes, Lanczkor Gábor és Mohácsi Balázs fordították, és Tor Ulven: Türelem című kötete, mely egy válogatott versgyűjtemény, költeményeit pedig Vajna Ádám magyarította.

John Ashbery (1927-2017) A kortárs amerikai költészet klasszikusa. Több mint húsz verseskötete jelent meg; verseinek komplexitása a posztmodern jelzőt hívta elő kritikusaiból. Hazájában minden jelentős irodalmi díjat megkapott, köteteit számos nyelvre lefordították. Magyarul az Önarckép konvex tükörben lesz az első önálló könyve.

Tor Ulven (1953-1995) A norvég irodalom mítoszok övezte alakját elsősorban költőként tartják számon. Underground és szürrealista közegből indult, Az ősmadár árnyéka c. kötete még ebben a szellemben íródik. Fordulatot a radikálisan más Türelem című könyv hozza meg, mely generációja vezető lírikusává, a 90-es évek környékén induló fiatal költők vezércsillagává tette. Magyarul megjelenő Türelem című kötete válogatott költeményeit tartalmazza.

A 21. század  Kiadó programja.

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/dupxmLetEFa3qfWU6