A Margóról

Fesztiválhangulat, friss megjelenések, új nézőpontok, nagy találkozások - ez a Margó Irodalmi Fesztivál.

 Olvasni kell! - ez a Margó alapvető üzenete a kezdetektől.  

Olvasni kell, ahhoz, hogy jobban értsük, ami bennünk, körülöttünk zajlik, hogy aktív, kíváncsi és értő résztvevői, alakítói lehessünk a környezetünknek. 

Egy könyv megváltozatja az olvasóját, ezért nem mindegy, mit veszünk a kezünkbe. A Margón rengeteg lehetőséget teremtünk a válogatásra. 

2011-ben indítottuk útjára a Margó Irodalmi Fesztivált, mert olyan irodalmi eseményt szerettünk volna szervezni, ami beszélgetésekkel, könyvbemutatókon keresztül mutat új nézőpontokat az embereket foglalkoztató kérdésekhez, és egyben közelebb hozza a szerzőket és olvasóhoz, az olvasást a hétköznapokhoz. Azóta tavasszal, nyáron és ősszel is Margózunk, mindig más hangsúllyal és hangulatban, de azonos célok és értékek mentén. Tavasszal könyvekkel, beszélgetésekkel és zenével töltjük meg a Kristályt a Margitszigeten, nyáron, a Margófeszten a Balaton környékére költözünk fesztiválozni egy apró zalai faluba, Szentgyörgyvárra, ősszel pedig ismét a friss megjelenések és a külföldi szerzők felé fordítjuk a figyelmünket a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison. 

A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keressük.

2015-ben indítottuk el partnereinkkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit azóta is minden évben átadunk azzal a céllal, hogy segítsük a pályakezdő írók első lépéseit és beemeljük a fiatal magyar irodalmat a mainstreambe. 

Korábbi Margó-díjas szerzők és köteteik. 

2015: Totth Benedek: Holtverseny
2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram
2018: Mécs Anna: Gyerekzár
2019: Fehér Boldizsár: Vak majom
2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
2021: Halász Rita: Mély levegő
2022: Vonnák Diána: Látlak
2023: Visky András: Kitelepítés

Állandó sorozatunk a Margó Olvasókör, amit azért indítottunk el, hogy két Margó között is együtt olvassunk. Havonta találkozunk a Tompa17 kávézóban egy-egy számunkra fontos olvasmányról beszélgetni, a találkozások között pedig zárt Facebook csoportunkban beszélgetünk a könyvekről. 

A Margó podcast csatornáján elérhetővé tesszük a Margókon elhangzott beszélgetéseket, így bárhol, bármikor visszahallgathatóak a kedvenc szerzők, felidézhetőek az olvasókat/hallgatókat aktuálisan foglalkoztató témák. 

2015 óta szervezünk középiskolásoknak szóló irodalomnépszerűsítő programokat Margófakt néven. A fesztiválokon rendhagyó irodalomórákat tartunk költőkkel, írókkal és slammerekkel. A program részeként írtunk már ki pályázatot, illetve 15 középiskolába egy jótékonysági aukciót követően kortárs magyar irodalmi margós könyvcsomagokat juttatunk el, illetve ezek használatához óravázlatokat. 

Stratégiai együttműködésben dolgozunk a Könyves Magazinnal, ahol a könyvek világával kapcsolatos friss tartalmak mellett folyamatosan nyomon követhető a Margón fellépő szerzők munkássága is, interjúkon, könyvbemutatókon, beleolvasókon és podcastokon keresztül. 

 

 

A Margófeszt a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.