A Margóról

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava és friss megjelenések a nyári Margón.

Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy ötszázoldalnyi utazások ismeretlen világokba, amelyekben teljesen elmerülhetünk. A Margó viszont közösségi műfaj, az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon.

A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodalmi csodaországot. A programok között van költészeti műsor, sok könyvbemutató és színházi előadásokat is vendégül látunk.

2011-ben rendeztük meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettünk volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot.

Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban. Legnépszerűbb műsorunkból, a Rájátszásból önálló produkció fejlődött az évek alatt, rendszeresen koncertezve fesztiválokon, de töltötték már meg az A38 Hajót, a Művészetek Palotája nagytermét is.

A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keressük. 2015-ben indítottuk el partnereinkkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, 2017 őszén Szöllősi Mátyás vehette át a díjat Váltóáram című novellás kötetéért, míg 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár címmel megjelent, kiemelkedő alkotását díjaztuk. A 2019-es évben Fehér Boldizsár Vak majom című regényével érdemelte ki az elismerést, tavalyi Margó-díjasunk pedig Harag Anita:Évszakhoz képest hűvösebb című kötete lett.

Ősszel majd ismét a friss megjelenések és a külföldi szerzők felé fordítjuk figyelmünket.

Előbb azonban újra itt a nyári Margó, a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja.