MargóFAKT

MargóFAKT néven rendhagyó irodalomórán vehetnek részt középiskolai osztályok a Margókon, ilyen volt a legutóbbi.

 

2023-al elindult Olvasni kell. címen új olvasásnépszerűsítő és érzékenyítő projektünk. Ennek keretében indítottuk el a Helikon Kiadóval együttműködésben, a Kreatív Európa program támogatásával Margó Könyvek címen prózasorozatunkat olyan fiatal, európai szerzők megjelentetésével, akik írásaikban csupa aktuális, a fiatalokat kifejezetten érintő és foglalkoztató társadalmi kérdéseket feszegetnek. 

A Margófakt alternatív irodalomóráin ezeket a témákat járjuk körbe és dolgozzuk fel.

A 2024-es Tavaszi Margón az alábbi órákon vehettek részt a diákok. 

Bűn és bűnhődés

Polgár Csabával, az Örkény István Színház művészével Valuska László beszélgetett

Az öröm, bánat, meglepődés, félelem és undor mellett a düh a legfontosabb alapérzelmeink egyike. Elég csak egy apró szikra és máris képes belobbanni, események végtelen és idővel már szinte kibogozhatatlan láncolatát indítva el - ezekre hoztunk irodalmi példákat.

Ki vagyok én?

Stáhly Katával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusával Szeder Kata beszélgetett

Ha van örök kérdés, ami szinte minden életszakaszban megtalál minket, az az, hogy kik is vagyunk valójában. Van, hogy egyértelmű a válasz, olykor viszont komoly önismereti munkát igényel, és ha sikerül is definiálni, nincs semmi garancia arra, hogy pár év múlva ne kéne újra nekifutni identitásunk meghatározásának. Egyáltalán, mitől vagyunk azok, akik? Lehetünk-e egyszerre többfélék? 

Mindennapok mintázatai

Soós Nóra képzőművésszel Valuska László beszélgetett

Az életünk tele van szimbólumokkal, csak a hétköznapok rutinjában szinte már észre sem vesszük őket. Vetítéssel kísért beszélgetésünkkel izgalmas kódfejtésre vállalkoztunk, kiemelve pár olyan jelképet, színt, formát, amik tudattalanul is meghatározzák a mindennapok menetét, hangulatát.

 

POT-VOT irodalmi foglalkozások a Margó keretében:

09:30-11:00 - Hajó

Képzeletbeli szavakról álmodik 

Hogyan neveznéd azt az érzést, amikor nagyon fáradt vagy, és csak ahhoz van kedved, hogy otthon bekapcsold a Netflixet? Vannak, amikre nincsenek szavaink – még!

Ferencz Mónika költő és Baranyay Zsófi irodalomtanár foglalkozása 

Hétköznapi tárgyak a költészetben

Számos tárgy vesz bennünket körül, amik jelentőségükben meghaladják azt, hogy pusztán mire valók. Emlékek a felmenőktől, egy ajándék egy volt párunktól, vagy épp a csokoládé, amit apánk nem szeretett, így mindig nekünk adta.

Alkotás, játék és közös gondolkodás Toroczkay András költővel, valamint Pásztor Dóri és Fűzik Mira tanárokkal

 

A Poets of Today – Voices of Tomorrow (POT-VOT) projekt célja, hogy közelebb hozza a költészetet és a kortárs költőket a fiatalokhoz, tanárokhoz és helyi közösségekhez. 10 költő és 20 pedagógus dolgozik együtt műhelymunkákon 5 előadó-művészeti (előadóművészeti egy szó) szakemberrel, akik együtt olyan új irodalmi performatív formákat keresnek, amik az iskolában, a közösségi médiában, vagy akár a köztereken adnak teret a kortárs költészetnek. A POT-VOT projekt Magyarország mellett Finnországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovéniában valósul meg.

Részletek a projektről: https://proprogressione.com/projekt/poets-of-today-voices-of-tomorrow/